Donnerstag, 7. Mai 2020

Za mir i spokoj u srcima ljudi


Utisak vara: Otkazana je tradicionalna svečanost cvjetanja, beharanja trešnje u Teltowu kod Berlina.
Ove godine neće biti štandova na pijaci, uzduž “Alee der Blüten”, Aleje trešanja”, uz nekadašnju graničnu prugu, neće biti spektakla na pozornici, kao ni “Cosplay-Dorfa”, sela u kome se učesnici oblače kao likovi iz filmova, knjiga ili video igara japanskog žanra. Otkazan je i nastup berlinskih alpskih trubača.
Ipak, mnogi stanovnici Brandenburga ovih dana dolaze da se dive sjaju u roza boji i da dočekaju proljeće.
Japanci beharanje trešnje nazivaju "sakura".
Za njih je to simbol ljepote i prolaznosti.
Beharanje se u Japanu lagano širi, od suptropskog juga zemlje, pa sve do hladnog umjerenog sjevera. Japanski mediji svake godine opširno izvještavaju o tome.
Ovog proljeća, iz domovine behara, zbog širenje korone virusa dominiraju uglavnom lošije vijesti.
Kampanja Sakura, kojom je jedna tamnošnja tv stanica nekada prikupljala donacije za sadnju “Avenije trešanja” u Berlinu i oko njega, nakon ponovnog ujedinjenja Njemačke, bila je namijenjena donošenju "mira i spokoja u srcima ljudi".
Moto, koji se danas čini važnijim nego ikad.

Na slici:
More behara
Stablo japanske trešnje pripada botaničkoj porodici porodice ruža. Plodovi su manji od jednog centimetra i nimalo spektakularni.
Poklon sa dalekog istoka
Oko 1.100 stabala je zasaženo na Avenije trešanja u Teltowu. To je postignuto donacijama koje je jedna japanska TV stanica prikupila od svojih gledalaca, nakon pada Berlinskog zida
Poklon iz daleka
Većina šetača i selfie fotografa poštuje pravila takozvanog „novog normalnog“. Posljednjih godina na godišnji festival dolazilo bi oko 10.000 posjetilaca
(focus)
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen