Dienstag, 5. Mai 2020

Svijet fotografije











Već sedamnaestu godinu zaredom, Smithsonian magazin je organizovao konkurs za izbor najboljih fotografija. Pristiglo je više od 36 hiljada radova iz 145 zemalja sveta, od kojih je 60 ušlo u uži izbor, a nagradu je dobilo 8 fotografija iz različitih kategorija.
Fotografije su pravljene tako da uhvate karakteristične trenutke u vremenu u raznim oblastima od Vijetnama do Antarktika. Pobjednička fotografija napravljena je u Hanoju i prikazuje jednog trgovca kako na motoru prevozi ribice koje će prodavati kao kućne ljubimce. To je jedna tipična tradicija za ovu zemlju, ali uskoro će se sigurno promjeniti. Naime, u Hanoju će do 2030. godine stupiti na snagu zabrana motocikala, kako bi se umanjila emisija štetnih gasova i zagađivanje prirodne sredine.
I druge pobjedničke fotografije prikazuju neku vrstu promjene u određenim oblastima. Jedna prikazuje posebnu vrstu pingvina na vrhu ledenog brijega na Antarktiku. Kako se površina leda smanjuje usljed globalnog zagrijavanja, ovi pingvini imaju sve manje mjesta za život, a u prethodnih 25 godina, njihov broj se smanjio za čak 65%. Još jedna fotografija napravljena na Grenlandu prikazuje ledeni šiljak kako bi skrenula pažnju na to da se svakog dana smanjuje količina leda, koji inače čine tri četvrtine ovog ostrva.
Sve dobitničke fotografije možete vidjeti u galeriji, a za zainteresovane informacija, već je otvoren naredni konkurs, koji se može naći na web stranici magazina www.smithsonianmag.com.
(Citymag)
(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen