Freitag, 1. Mai 2020

Leglo zabranjeno?







Ako nečega nema u Njemačkoj zadnjih dana, čini se da je to crvenobijela traka za markaciju...
U pokrajini Brandenburg, u Njemačkoj, kilometri ove lepršave trake, postavljene pored puta, ograđuju prostor širine deset metara, nisu namijenjeni držanju razmaka ljudima - već pticama.
Trake za markaciju trenutno lepršaju pored puta između mjesta Glindow i Klaistow, u dužini od nekoliko kilometara. One bi trebali držati ptice podalje od ovog terena, jer se pored ceste uskoro počinje graditi biciklistička staza
Trenutno trake izazivaju veliku pažnju vozača, ali i na društvenim mrežama, Razlog: Izgradnja biciklističke staze bi trebala započeti krajem aprila, a državna službe za ceste želi spriječiti da se ptice do tada tamo ne nastane, podignu gnijezda, u očekivanju svojih mladih.
Put je dugačak nekoliko kilometara, a trake su razapete po panjevima, između ceste i šume. Drveće je posječeno prije početka vegetacijske sezone, kako bi se napravilo mjesta za biciklističku stazu.
"U takvim je slučajevima osiguranje područja lepršavom trakom je uobičajen postupak očuvanja prirode", kaže Frank Schmidt, glavni planer Državne službe za ceste. Na taj način se spriječava da ptice budu ubijene od strane mašina na početku izgradnje, ako tada već budu u gnijezdima, dobro kamufliranim na zemlji.
Drveće je duž cijele rute od Glindowa do Klaistowa već oboreno. Međutim, ova dionica, od Kammerode do autoceste, na slikama, posebno je atraktivna za ptice, jer leži na suncu i proteže se s obe strane šume.
(pnn)
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen