Freitag, 15. Mai 2020

Neobične metode u borbi protiv korona virusa širom svijeta



Inspirisani holivudskim klasikom "Ghostbusters", "Corona Busters" kreću u potragu za virusima: Ovi volonteri u Tijuani u Meksiku lutaju ulicama i prskaju otopinu hlora koja bi trebala ubiti virus.


Oni ne uzimaju novac za ovaj posao. Oni su građani, prijatelji i očevi porodica, koji ovu uslugu obavljaju iz ljubavi i brige za svoj grad, napisali su na facebooku.


U Indiji se još od početka korona pandemije mogu vidjeti policajci s neobičnim pokrivačima za glavu. Kacige "Corona-look" dizajnirane su za podizanje svijesti javnosti i svijesti o virusu.


"Korona policajci" su definitivno upečatljivi. Međutim, upitno je da li postižu željeni efekat.


U Peruu se protiv koronavirusa bore čak i metodom spolne segregacije. Muškarcima je dozvoljeno da napuštaju kuću svakog ponedjeljka, srijede i petka. Ostalim danima ženama je dozvoljeno da izađu, dok je nedeljom generalna zabrana izlaska.


Sličan propis postoji i u Panami. Samo što su tamo dani odreženi suprotno: ponedjeljak, srijeda i petak, su dani kada je ženama dozvoljeno da izađu iz kuće.


Neobične metode se koriste i na Filipinima. Vlada je postavila mrtvačke sanduke na ulice kako bi stanovništvo upozorila na opasnost od korona virusa.


Istovremeno su na sanduke pričvršćene poruke poput "Stay home, or stay inside”, “Ostani kod kuće, ili ostani unutra". Jezivo.


U Turkmenistanu vlada oko autokratskog predsjednika Gurbangulija Berdimuhamedova sada negira postojanje korona virusa. Izvještava se da ljudima, koji u javnosti nose maske za lice, ili na ulici govore o korona virusu, prijeti hapšenje od policajaca u civilu.


U Čileu vlada distribuira takozvane “release card”, "kartice oslobađanja" pacijentima oporavljenim od korone. Ovim karticama građani mogu dokazati da su već preživjeli infekciju.


Prvobitni plan izdavanja takozvanog “immunity passports”, „pasoš imunita“ je odbačena zbog oštrih kritika. Još nije jasno da li oni koji su preživjeli infekciju, zapravo posjeduju privremeni imunitet.
(web)

Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen