Montag, 6. April 2020

Vrijeme korone



Grafit za kancelarku
Umjetnici Anis Hamdoun i Aziz al-Asmar oslikavaju njihovu radost što je Angela Merkel ostala pošteđena od virusa corone, na jednom zidu kuće u blizini ratom razorenog Idliba. Žele se zahvaliti njemačkoj kancelarki, i kažu: “Zbog vašeg suosjećanja sa sirijskim narodom”.


Matematika pandemije: Koliko je smrtonosan virus? Tko je zaražen, ko je već imun? Sve ovisi o modelima proračuna nučnika - samo što nisu uvijek pouzdani. Pripremljena pomoćna bolnica u Madridu priprema se za najgore.


Drive in test u bivšem sajmištu u Saarbrückenu (Njemačka). Po ugledu na Južnu Koreju


Dostavlječ paketa na praznom Odeonsplatzu u Münchenu. Ostajanje kod kuće ima visoku cijenu: strah, izolacija, depresija, nasilje u familiji.


Klupe u parlamentu u srijedu, poslanici na glasanju, predsjednik Bundestaga Schäuble: »Postiji strah da se nešto ne pogriješi. Vjerovatno će biti i toga”. “Prednost je, što se kao zakonodavac, uvijek možete ispraviti. Ali pritisak je ogroman”, izjavila je poslanica Bärbel Bas, SPD.


Molitve u tišini
Crkveni život u Njemačkoj je paralizovan – ali su zato pastoralni radnici na Internetu toliko uspješni da će se njihov način rada vjerovatno trajno promijeniti.


Zimsko sportsko odmaralište Ischgl u Tirolu do nedavno je bilo žarište društava za tulume. Otkako su “tulumaši” od ttamo počeli širiti virus širom Evrope, Ischgl je oznaka za nesposobnost, beskrupuloznost i pohlepu.


Čekanje ispred test centra u bolnici Metropolitan Hospital u New Yorku: Jedan veoma ozbiljan neuspjeh vlade


Još nije gotovo
Kina dvanaest sedmica nakon izbijanja corone, vlada želi ponovo, polako otvoriti zemlju. Odakle joj povjerenje da više nema katastrofe? Zaposleni u jednoj tvornici u Wuhanu i dalje obavljaju ručak na sigurnoj udaljenosti.


Nakon dugog oklijevanja Japan i IOC odgadili su Olimpijske igre u Tokiju. Premijer Shinzo Abe i predsjednik MOO-a Thomas Bach time se priklanjaju se pritiscima sportista - i zdravom razumu. Šteta obojice je neizmjerna.
Na slici: turisti u Tokiju na platformi za razgledavanje, sa pogledom na nacionalni stadion: divovski super rasprašivač virusa.
(spiegel)
Z.N.
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen