Montag, 27. April 2020

Slovenački Stari most



Jedan post objavljen na facebooku prethodnih dana izazovao je pažnju i radoznalost, da se poviri malo dublje u suštinu stvari. Na zapadu Slovenije postoji malo mjesto po imenu Kanal ob Soči, a njegovi stanovnici svoje mjesto nazivaju Slovenački Mostar. Imaju rijeku Soču, a preko rijeke kameni most. Visina mosta iznad rijeke je 17 metara. Svake godine organizuju skokove sa njihovog Starog mosta...




Slovenački Stari most

Pročitao sam onaj post o Mostarskom mostu u Sloveniji i Hrvatskoj....pa sam morao da podjelim...
Postoji u Sloveniji jedno malo mjestašce Kanal ob Soči, koje ponekad neko nazove Slovenački Mostar...
Most koji u donjem djelu sliči Mostarskom, je visok samo 17 m. I zove se Napoleonov most...ispod teče rijeka koja često bude kristalnija i smaragdnija od Neretve...Soča..ali je manja...krajevi su poznati po krvavim bitkama iz 1. Svjetskog rata...tu je lunjao i Ernest Hemingway...i napisao knjigu Zbogom oružje.
Tu su se borili Rommel, Paulus, Mussolini dok su još bili kaplari, poručnici, majori...
Tu su od 1916 godine ratovali i pripadnici Mostarskog četvrtog pešadijskog puka (BH IR 4). Pored Dalmatinskih jedinica, Bosansko Hercegovaćki pukovi su bili strah i trepet Italianima...pošto su se bitke dešavale po brdima, ljudi rođeni u kršu su se osećali kao na svome...
Danas se ovde odvijaju skokovi sa mosta...
Ako vas put nanese...isplati se vidjeti...
(Erik Demirović/facebook 20200407)



Kanal ob Soči

Kanal ob Soči je opština u Sloveniji. Leži u Primorskoj na rijeci Soči između Tolmina i Nove Gorice na nadmorskoj visini od 103 metra. Općina ima 5978 stanovnika.
Godine 1988. Turističko društvo je organiziralo prvi događaj, koji je uključivao i skokova s mosta. Mežutim, sljedeće godine su skokovi postali nezavisan događaj. Iz godine u godinu događaj je dobijao na značaju za samo mjesto, broj izvođača skokova je rastao, a kvaliteta skokova bila je također visoka. Tokom godina, takmičenje se počelo obogaćivati pratećim događajima.





Skokovi 2019. godine

Skakove s mosta organizuje Turističko društvo Kanal.
Posjetioce na obalama rijeke Soče ove je godine impresioniralo 16 skakača. Svi moraju biti dobro pripremljeni. "Već se dogodilo da smo procijenili da neko nije sposoban, da nije spreman, da ima samo hrabrosti, ali da nema dovoljno tehničkog znanja", objašnjava predsjednik Društva Branko Dolenc.

Najmlađa skakač je imao 17 godina, a najstarija, sa 43 godine, bila je Laura Rose Daufenbach. Za svaki skok ona kaže kako je važno vrlo lijepo upasti u vodu.", ističe Amerikanka.
Tokom 30 godina skakanja s mosta na Kanalu uz Soču, nije se desila ni jedna nesreća. I ove godine su se dobro pobrinuli za sigurnost svih skakača, u vodi su bili ronioci, a ekipa vatrogasaca u čamcu.
Prvo su predstavljeni najmlađi skakači , koji su skočili u rijeku sa visine od četiri metra. Glavni događaj, naravno, bili su skokovi sa mosta, u dubinu od 17 metara.
Legenda skakova u Kanalu na Sočim Aleš Karničnik, iza sebe ima više od 250 skokova: "Osjećaj u zraku se ne može opisati. Mislim da je to adrenalin."
"Zabavno je. Malo se bojim, skače me adrenalin. Uživam u svemu u mjestima koja posjetim, i sa ljudima koje sretnem, kao što je ovdje u Kanalu", kaže Britanac Aiden Heslop.
Opština Kanal ob Soči je izdvojila 20.000 eura za ovosezonski skup događaja pod nazivom Ljeto na Kanalu. Obećavaju širu promociju mjesta, više posjetilaca i profesionalni razvoj turizma.
(rtvslo)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen