Donnerstag, 2. April 2020

Sjećanje na utakmicu odigranu 1. aprila 1998. - Gol pao prije početka utakmiceNe, nije prvoaprilska šala. Gol je stvarno pao prije utakmice. O čemu se radilo?

Polufinalna utakmica između Real Madrida i Borusije iz Dortmunda, odigrana 1. aprila prije dvadeset i dvije godine na stadionu Santiago Bernabe u Madridu, ušla je u istoriju fudbala po jednoj kurioznoj situaciji. Na ovoj utakmici gol je “pao” prije nego što je utakmica i počela.

Prije početka utakmice gledaoci iza gola zagrijavali su se uz gromoglasno navijanje. Pri tome su se ispentrali na zaštitnu mrežu, za koju je bila pričvršćena mreža gola.Tresli su mrežom tako jako i dugo, dok se stative gola nisu prelomile.

“Gol je pao”. Ljudi sa stadiona pokušali popraviti slomljene stative, a kad im to nije pošlo za rukom, pošli su u potragu za novim golom. Na jednom od najmodernijih stadiona, kod najbogatijeg kluba na svijetu, nije bilo ni jednog rezervnog gola. Lokalni rival Atletiko, ponudio je pomoć. Ali, nije dolazilo u obzir prihvatiti pomoć od ljutog protivnika. Potrajalo je punih 76 minuta, dok nije donešen i postavljen gol sa pomoćnog terena Reala, koji se nalazi van grada. Sve ovo se odvijalo uživo, u televizijskom prenosu, pred očima 12,76 miliona gledalaca.

Utakmica je završena tek iza ponoći. Pobjedili su domaćini 2:0. U revanšu u Dortmundu bilo je 0:0 i Real s plasirao u finale. U finalu, Real je pobjedio Juventusa sa 1:0 i postao šampion Evrope nakon duge 32 godine.

U to vrijeme Borusija iz Dortmunda je žarila i palila i Bundesligom i Evropom, ali eto jedan gol koji je pao prije utakmice, skinuo ih je sa zvjezdanog neba.

Nakon ove utakmice propisano je da se na svakom stadionu mora nalaziti jedan rezervni gol.

Smail Špago
(Nova Sloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen