Montag, 13. April 2020

Kratko i jasno - Priče iz podvodnog svijeta



Podvodna moda

Podvodnih snimaka postiji koliko i pijeska uz more. Ali kada četiri Svilena morska psa uđu u kadar u neposrednu blizinu roniteljke, koji stoji na koraljnom grebenu u talasastoj haljini, to je već jedan fantastičan trenutak.
Sreća za mladu ženu: Svileni morski psi su prilično miroljubivi i uglavnom nisu opasni za ljude.
Kineski podvodni fotograf Wayne Lai uhvatio je ovaj trenutak. Njegova fotografija “Underwater”, "Podvodna moda" jedna je od najzapaženijih fotografija na ovogodišnjem takmičenju "Podvodni fototograf godine ”.
Neobična modna revija postavljena je u kristalno čistoj plavoj pozadini pokraj obala Kube.
Jardines de la Reina, Kraljičin vrtovi, spadaju u najljepša ronilačka područja na svijetu. Morsko dno tamo je prekriveno šarenim spužvama i ogromnim koraljnim grebeniima.
A susreti sa morskim psima ne prolaze baš uvijek ovako lagano.


Ove boje su vodootporne

Crvena je boja ljubavi. Crvena je ujedno i boja opasnosti. A ove su ribe opasne. Ne ljudima, nego pripadnicima svoje vrste. Šarene sijamske borbene ribe poznate su po svojoj agresivnosti.
Muške slatkovodne ribe napadaju jedna drugu u njihovim revirima, u borbama koje traju toliko dugo dok neprijatelj ne ugine, bilo od povreda, ili od iscrpljenosti. Stoga se u nekim krajevima svijeta ova vrsta riba uzgaja i koristi isključivo na takmičenjima.
U svom prirodnom okruženju ova vrsta riba se dobro drži jedna od druge.
Mužjaci toleriraju blizinu ženki samo u sezoni parenja.Ženke imaju kraće peraje i manje intenzivne boje. Čim je čin parenja završen, mužjak progoni ženku, a zatim bdije nad gnijezdom, koje sadrži između 50 i 300 jaja.
Budući da se sijamska borbena riba mrijesti u plitkoj vodi i u kanalima, koje ljudi često koriste, ovoj vrsti riba prijeti izumiranje.
Da čovjek pocrveni - od bijesa!
U prilogu: kolaž od tri slike fotografa Andija AbdulHalila (38). Ribe je svojom kamerom uhvatio u Indoneziji, u kanalima u blizini grada Karavanga.


Body artist

Dobrodošala na svijet, malena!
Ovaj svijet postao je prilično pregledniji: Ova, na svijet tek pristigla bodljikava raža živi u pulskom akvariju u Hrvatskoj.
Prijatno „lice“ ove ribe zapravo je uokvireno sam,o nosnicama, ustima i škrgama.
Raže su česte uz evropske i sjevernoafričke obale, ali su ugrožene ribolovom.
Imaju posebnu sposobnost: mogu svoj stomak potpuno izvratiti prema vani, očistiti ga trzajima glave, a zatim ga ponovo vratiti nazad.



Zaštitna formacija

Lako ih je uloviti pojedinačno, ali u jatu, puno teže: Mnoge vrste riba, poput skuša, na slici, plivaju u formaciji kako bi ih zaštitile od grabežljivaca. Pokreti životinja djeluju dirigovano, ali prema novoj studiji, iza takvog kretanja ne stoji nikakvo planiranje.
Umjesto toga, svaka riba samo oponaša svoju najbližu ribu komšinicu. A to znači, promjena smjera kretanja samo jedne životinje povlačiti cijelo jato sa sobom.
Skuša (škombar, golac, vrnut;Scomber scombrus) je morska riba iz porodice skušovki (scombridae), ajoš je poznata kao škombra ili vrnut.


Dva metra razmaka

Udaljenost od dva metra dobra je za vaše zdravlje, kao što se trenutno može vidjeti na kopnu, a tu udaljenost bi trebačo održavati i pod vodom.
Inače, Ocean Ramsey (kako se on zaista zove) ima malo straha od kontakta s velikim ribama.
Posebno velike bijele morske pse privlače aktivisti za zaštitu okoline.
Ramsey je elegantno ronio iznad grabežljive ribe, kako bi demonstrirao mirnu prirodu grabljivice.
Do sada mu je tako nešto dobro prolazilo.
(web)
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen