Montag, 6. April 2020

O virusu još jednom: Kako se ponašati, nekoliko savjeta jednostavnim riječima



(prenešeno sa stranice mostarskibehar)

Dosta tekstova o korona virusu je objavljno prethodnih dana, i svima ih je već preko glave. U tekstu koji ovdje prenosim, sve je napisano kratko i jasno)

"Nakon dosta naučnog istraživanja s dobro provjerenim izvorima imam super upute za izbjegavanje zaraze:

*virus nije živi organizam, već molekula bjelančevina (dna) pokrivena zaštitnim slojem lipida (masti), koja kada se upije od strane mukoznih stanica oka, nosa ili usta, mijenjaju njihov genetski kod (mutacija) i pretvaraju ih u agresivne i multiplicirajuće stanice.
*Budući da virus nije živi organizam, već molekula bjelančevina, ne može se ubiti, već se on dezintegrira sam*. Vrijeme dezintegracije ovisi o temperaturi, vlazi i tipu materijala gdje se odložio (gdje je dospio).
*virus je vrlo osjetljiv (nestabilan), jedino što ga štiti jest tanki vanjski sloj masti.
* To je razlog zašto je bilo koji sapun ili deterdžent najbolja prevencija, jer pjena rastvara masti (i zato treba trljati oko 20 ili više sekundi, kako bi se napravilo što više pjene). Rastapanjem sloja masti, molekula bjelančevina se rasprši i dezintegrira sama.
*Toplota rastapa masti, stoga je jako dobro upotrebljavati vodu temperature više od 25°C* za pranje ruku, odjeće i ostalog. Osim tog, vruća voda pravi više pjene, a već je pomenuto zasšo je to dobro.
*Alkohol ili bilo koja mješavina s alkoholom sa više od 65% rastapa sve masti*, posebno fini sloj masti virusa.
*Bilo koja mješavina s 1 dijelom klora i 5 dijelova vode otapa direktno bjelančevinu, dezintegrira virus iznutra.
*vodikov peroksid pomaže puno*, nakon sapuna, alkohola i klora, jer peroksid rastapa bjelančevinu virusa. Problem kod peroksida je što se u tom slucaju treba koristiti čisti, a on oštećuje kožu.
*ne pomaže nijedan baktericid*. Virus nije živi organizam poput bakterije. Ne može se antibioticima ubiti nešto što nije živo, a svim prethodno napomenutim može se razbijati njegova struktura.
*nikad ne tresite odjeću koju ste nosili, ili nenošenu (ukoliko je bila izložena) niti išta od tkanine
* Dok je virus zalijepljen za poroznu površinu, vrlo je inertan i dezintegrira se sam. Između 3 sata (tkanina i porozne površine), 4 sata bakar (jer je prirodno antiseptičan) i drvo (jer mu oduzme svu vlažnost i ne dozvoljava mu da se odlijepi te se tako dezintegrira), 24 sata karton, 42 sata metal i 72 sata plastika. Međutim, ako površine istresate ili prelazite krpama po njima (mičete ga), molekule virusa lebde aktivne u zraku do čak 3h i mogle bi se nastaniti u nosu.
*molekule virusa se ostaju vrlo stabilne na hladnoći, vani ili na vještačkoj, kao sto su klima uređaji ili klime u autu. Također, trebaju vlagu kako bi ostale stabilne te, naročito, mrak. Stoga ih ambijenti bez vlage, suhi, topli i s puno svjetla brže dezintegriraju.
*ultraljubičasta svjetlost na bilo kom predmetu, koji bi mogao imati na sebi virus, dezintegrira bjelančevinu virusa* Npr. Maska za dezinfekciju i ponovnu upotrebu je idealna. Ali, oprez! Također dezintegrira kolagen (koji je isto bjelančevina) u koži, uzrokujući bore i rak kože na duge staze.
*Virus se ne može probiti kroz zdravu kožu*
*Sirće NE koristi, jer ne dezintegrira zaštitni masni sloj virusa.
*nijedna rakija ni vodka ne pomažu* Najjača vodka ima 40% alkohola, a potrebno je barem 65%.
*LISTERINE pomaže*. On je 65% alkohol.
*Što je prostor ograničeniji, sadrži veću koncentraciju virusa*. Što više otvoren ili prirodno
ventiliran, to ga je manje.

Previše puta je rečeno, ali treba prati ruke prije i poslije diranja sluznica, hrane, kvaka, ključaonica, prekidača, daljinskih upravljača, mobitela, satova, računala, radnih stolova, TV-a itd. I kod korištenja wc-a.
*Suhe ruke treba vlažiti sa dosta pranja, kako se virusi ne bi skrivali u mikro pukotinama. Što je gušći ovlaživač, to je bolje.
*Također, državati nokte kratkima da se virus ne tam,o skrivo te izbjegavati upotrebu šminke (to je medij gdje najbolje preživljava virus). Iz istog razloga izbjegavati piercing, prstenje, naušnice itd.
Opaska: Jedini podatak koji posebno nije u skladu sa naučnim podacima, koje su se mogle pročitati, jeste da virus može letjeti 3h. Njegova je molekula vrlo velika (400-500 nm) zbog čega vrlo brzo pada, ukoliko nema vjetra i filtrira se običnim maskama (uvijek kad su dobro zatvorene).
I još dadatak...

Kako se ne bismo zarazili, ne bi bilo loše nositi sa stranezatvorene naočale, jer virus može vrlo lako ući i kroz oči.
Ako kupimo nešto, i ne znamo ko je to još dirao, ostavite to u karanteni 72 h, na suhom mjestu."
(mostarskibehar)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen