Freitag, 24. April 2020

Historija TV – Prvi kanal koji se u cjelosti bavi historijom BiH



Centar za mir i multietničku saradnju iz Mostara pokreće TV kanal pod imenom Historija TV s ciljem da se sačuva sjećanje na najvažnije ljude i teška vremena kroz koje je prošla država Bosna i Hercegovina.
Historija TV će se posebno bazirati na periodu od sticanja nezavisnosti Bosne i Hercegovine, s posebnim aspektom na posljednju agresiju na BiH, zločine, presude Haškog tribunala, a sve s ciljem da istina o stradanju naše države bude nezaboravno svjedočanstvo i opomena, ali i na ponos budućim generacijama ove zemlje.
Historija TV je prvi TV kanal koji se u cijelosti bavi historijom Bosne i Hercegovine, najznačajnijim historijskim događajima i dešavanjima, bilježi svaki značajan datum iz historije, od prvog spominjanja Bosne do perioda obnove njene državnosti i odbrane u posljednjoj agresiji na BiH.
U prvoj godini rada ova Historija TV će skupljati video građu i arhivske materijale te ih emitirati u za to prilagođenim tv rubrikama poput Kamera pamti, Dokument vremena, Minute historije, Na današnji dan...
U okviru projekta pokreće se veliki serijal 'Svjedoci vremena' gdje će se u dužim video razgovorima sačuvati svjedočenja direktnih aktera odbrane BiH iz vojnog, političkog i vjerskog života, brojnih javnih ličnosti i građana. Pored svjedočenja živih aktera najtežeg vremena odbrane BiH, čuvamo sjećanje i na one koji već odavno nisu među živima. Projekat TV Historija je već prezentiran značajnom broju javnih ličnosti iz svih aspekata društvenog života u BiH, brojnim bh. intelektualacima i historičarima koji sa dali podršku, savjete i koji će dati svoj doprinos te neki biti i aktivni saradnici.
Historija TV je još u fazi pripreme i razgovorima s kablovskim operaterima oko emitiranja svog programa.

(Centar za mir i multietničku saradnju iz Mostara)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen