Mittwoch, 1. April 2020

Afrika u strahu





Ispred klinike, dvije medicinarke iz bolnice Mbagathi u Najrobiju pregledavaju posjetiteljku pomoću infracrvenog mjernog uređaja. Praćenje temperature jedna je od mjera sa kojom Kenija reagujea na krizu korone.
Škole su zatvorene, trgovi i ulicea u glavnom gradu se dezinfekuju, povratnici iz zemalja koje su posebno pogođene virusom stavljaju se u karantin, a na aerodromima se koriste i skeneri temperature. Sredinom marta su prijavljeni prvi slučajevi korone u Keniji – a do kojih regiona zemlje je virus sada stigao, još se ne zna pouzdano.

Afrika je u krizi korona virusa prepuštena sama sebi.
Mnogi ljudi žive u gusto naseljenim naseljima, jedva da postoji zaštitna odjeća: Mnoge afričke zemlje slabo su opremljene za rješavanje pandemije. Ali jedna bi stvar mogla pomoći.
To je "bolest bijelaca", kaže Kenny Tokwe. Ove riječi on izgovara bez imalo gorčine. Tokwe nosi dres Liverpoola FC i sjedi na klupi ispred kružnog toka u južnom Cape Townu.
Kruženi tok je nešto poput društvenog ekvatora, ako izađete na pravi izlaz, vozite se u prekrasnu zajednicu na obroncima brežuljaka, iza vrata, iza električne ograde koja je zabarikadirala stambena imanja.
Ako skrenete lijevo, dolazite do mjesta Imizamo Yethu, gdje na malom prostoru živi oko 30 hiljada ljudi, a limene kolibe i male kamene kuće su skoro jedna na drugoj.
Porschei i SUV auta skreću pretežno desno u kružnom toku.
Sa lijeve strane skreću samo minibusevi i stare toyote.
(stern)
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen