Freitag, 17. April 2020

Kroz oluju







Ovaj grad je do sada često “doživljavao” kraj svijeta. New York City je bio mjesto snimanja gotovo svakog filma o katastrofama u posljednjim desetljećima. Sada su kino ekrani prazni kao i ulice ovog grada. New York više nije samo kulisaa, New York je tužni prizor globalne pandemije. Big Aple je otrovana.
Times Square je zapravo mjesto na kojem stvarnost New Yorka biva opipljiva i razumljiva. Neboderi, bilbordi, ljudi. Dugoročno obećanje punog života. Možda čak i malo previše toga, da bi zaista bilo zabavno. Poput Disneylanda. Ili se čini više nego što jeste. Baš kao i sam američki san.
Čovjek prelazi preko praznog Broadwaya. Sunce mu obasjava lice. San puca.
Američki zdravstveni sistem već je dugo slaba točka ove potrage za srećom, što je čak stoji i u ustavu. Ne obhvata slabe. A New York nikada nije bio grad koji olakšava slabima. Danas je to najzaraženiji grad u Sjedinjenim Državama. Ratni brodovi pristaju da vrate umorne, kojima je New York jednom zaželio dobrodošlicu. Ovdje oni više ne mogu slobodno disati.

Svi filmovi o katastrofama bili su tačni u jednom trenutku: kada stvari postanu teške, na scenu stupa američka vojska. Baš kao i u Njujorškom dijelu Hells Kitchen (Paklena kuhinja). Ali umjesto vojnika sa pušakama, pomagači nose maske.
U ovoj terenskoj bolnici, vojni specijalac Daniel Fields mjeri pacijentu krvni pritisak. Nosi plavu zaštitnu odjeću koja ga bolje štiti od virusa od bilo kakve šarene uniforme. U centru Javits postavljena je improvizovana bolnica. Zapravo jedan kongresni centar, sada je najveća korona bolnica u Sjedinjenim Državama. Ovdje se može zbrinuti do 2500 pacijenata.
Brod USNS Comfort nalazi se na samo nekoliko stotina metara na rijeci Hudson. Američka plutajuća mornarička bolnica može primiti i do 1000 pacijenata. Brod ima dvanaest potpuno opremljenih operacijskih dvorana i vlastiti laboratorij. U međuvremenu, ratna bolnica ima i prvi potvrđeni slučaj korone u sastavu posade.
Ali virus corone ne zaražava samo ljude. Patogen može uzrokovati i smrt. Sredinom sedmice od virusa je umrlo više od 3.500 stanovnika New Yorka. Na grobljima se još uvijek obavljaju ukopi, ali i hladnjače već stoje parkirane ispred bolnica. New York je oduvek bio simbol napretka. Gradsko vijeće nedavno je predložilo da se tijela umrlih privremeno kopaju u parkovima.

U Central Parku još nema pogreba. Trešnje cvjetaju, narcisi izbijaju iz zemlje.
Jedino maske šetača uznemirivaju idilu. Ali ova slika poboljšava situaciju u parku.
Jer i ovdje su već postavljeni medicinski šatori za prihvat i zbrinjacanje pacijenata.
Nevjerovatno. Da niste vidjeli New York na rubu ponora u toliko filmova, skoro bi trebali zaključiti da je ovom trenutku kraj zaista neizbježan.
Rasprava u gradskom vijeću također se nastavila kao u filmovima. Panel je u međuvremenu vodio raspravu o privremenom skladištenju tijela dalje od parkova. Ostrvo Hart danas se smatra privremenim grobljem. Malo ostrvo smješteno na sjeveroistoku grada odprije je bilo groblje za siromašne.Svake godine ovdje bi se anonimno sahranjivalo i do 1.500 ljudi. Ostrvo je zatvoreno za posjetioce, a grobove kopaju zatvorenici.
Ali, između sve bijede i patnje, nalazi se tračak nade. Guverner New Yorka Andrew Cuomo širi barem malo optimizma. Dostignut je vrhunac krize. Situacija se ne poboljšava tako brzo, ali se barem poboljšava.
New York je često viđao kraj svijeta. Možda će i u ovoj krizi biti kao i na filmu.
Nadajmo se da će njegov kraj biti dobar.
(focus)
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen