Mittwoch, 29. April 2020

Svjetski je dan plesa, plešite, budite pozitivni




U povodu Svjetskog dana plesa, koji se obilježava 29. aprila, Plesni studio “Mo Stars” održaće online trening, te na svojim Facbook i Instagram profilima objaviti arhivske snimke i tako ukazati na važnost plesa u društvu.
Svjetski dan plesa svake se godine u Mostaru obilježava performansom ispred Mepas Malla u saradnji s drugim plesnim klubovima i plesnim stručnjacima, a ove godine to neće biti moguće zbog pandemije koronavirusa.
Koreografkinja i voditeljica PS “Mo Stars” Nataša Jekić, u razgovoru za Fenu, kazala kako je glavni cilj obilježavanja ovog dana predstavljanje i promocija plesne umjetnosti i ukazivanje na važnost plesa za fizički i psihički razvoj svakog pojedinca.
“Ples je sastavni dio svake kulture i jedan od najzabavnijih oblika kretanja. Od 1997. godine, ples je priznata sportska disciplina i primljen je kao disciplina u Olimpijski komitet. Takođe, ples ima prednosti za fizičko i psihičko zdravlje”, rekla je Jekić.
Ona je poručila svim plesačima na globalnom nivou da plešu, budu pozitivni i izvuku svu snagu i kreativnost.
PS “Mo Stars” najstariji je plesni studio u Mostaru, okuplja više od 180 članova podijeljenih u deset formacija u zavisnosti od stepena znanja, plesnih sposobnosti i uzrasta, a ni aktuelna situacija ne sprječava članove da svakodnevno, online putem, vrijedno treniraju.
“Preko online aplikacije Zoom, imamo treninge svaki dan. Osam trenera svakodnevno radi na razvijanju fleksibilnosti, održavanju kondicije, usavršavanju plesne taktike te rješavanju tehničkih problema. Druženje s plesačima putem online treninga ima određene prednosti, ali i nedostatke. Nadam se kako će ova situacija uskoro biti za nama i da ćemo se vratiti našim probama i usavršavanju formativnih koreografija”, poručila je Jekić.
Najmlađi članovi su djeca od 3 godine, a najstariji imaju 23 godine. Studio se bavi show dancom, jazz danceom, contemporaryjem i drugim plesovima. Takođe, plesni studio organizira kreativne radionice na kojima nastaju njihovi kostimi i rekviziti.
Plesni studio “Mo Stars” organizuje i međunarodno takmičenje “Mediteran Open Dance”, koje okuplja više od 1700 plesača i plesačica iz različitih zemalja, a ovogodišnje takmičenje, koje se trebalo održati u maju, odgođeno je zbog pandemije.
“Takmičenje se odgađa za narednu godinu. Teško nam je zbog toga, ali nismo jedini kojima se to dogodilo. Važno je da iz ove situacije izvučemo pouku, da izdržimo i ostanemo zdravi”, kazala je Jekić.

Na Svjetski dan plesa, koji se od 1982. godine obilježava 29. aprila širom svijeta, čitaju se međunarodne i nacionalne poruke ljudi neraskidivo vezanih uz ples. UNESCO-ov Međunarodni odbor za ples Međunarodnog pozorišnog instituta za ples ITI pokrenuo je ovu inicijativu, a za Svjetski dan plesa izabrao je dan rođenja začetnika modernog baleta i jednog od najvećih plesnih reformatora Jeana Georgesa Noverrea.

Osnovna ideja tog dana je podsjećanje javnosti na ples kao umjetnički oblik izražavanja, te uživanje u njegovoj univerzalnosti, koja prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke.
(Fena)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen