Samstag, 18. April 2020

Kratko i jasno - Sedam kratkih priča iz cijeloga svijeta




Certifikati za robote
Izgleda kao scena iz nekog naučno- fantastičnog filma, ali to je bila ceremonija dodjela diploma na univerzitetu Business Breakthrough u Tokiju (Japan). Studenti nisu smjeli lično doći zbog korone.
Roboti su preuzimali diplome – svečano, sa odijelima i doktorskim šeširima, a diplomci su sve to pratili putem svojih iPada.


Evakuacija nakon obilnih kiša sa dva smrtna slučaja
Ili, kad krene naopako. Još drži korona, a sad uz to i poplava.
Protekle sedmice je provinciju Castellón na španjolskoj mediteranskoj obali pogodilo teško nevrijeme. Vatrogasci su morali evakuisati i redovnike iz samostana u provincijskoj prijestolnici Castellón de la Plan sa 170 hiljada stanovnika. U poplavi su poginule dvije osobe.


Smijeh protiv patnje
Život u izbjegličkom kampu Khan Younis u pojasu Gaze dovoljno je težak i bez korone. Kako bi malo razveselio djecu u kućnoj izolaciji, kampom je prošetao jedan klovn. Šalio se, puhao mjehuriće od sapunice ispred kućnih vrata i prozora. Djeca su njegove šale pratili sa glasnim smijehom.


Gledam te u oči
U napuštenom zalivu Druridge u britanskom okrugu Northumbeland, ova sova je prešla u samoizolaciju. Svakog ko se ne pridržava minimalne distance, životinja strogo drži na oku.


Šišanje
Zatvaranje nekih uslužnih radnji uočavamo tek nakon nekoliko sedmica. Naprimjer, ko je naučio, barem jednom mjesečno ošišati se, sada to ne može. Dobro, može se preskočiti još koja sedmica, ali šta ako ovako udulji. Velika većina nema rješenja, osim, pomiriti se i pustiti kosu da raste. Možda ćemo doći i na mladalačku dužinu kose, barem oni koji još imaju šta puštati.
Na slici frizerski salon u Švedskoj, tamo sad za sad nema nikavih zabrana. Radnje rade, raja šeta. Na kraju će se vidjeti rezultat. Ko je bio pametniji?


Držite distancu
Bau King, trgovina građevinskog materijala, alata i slično, u Wolfsburgu u Njemačkoj, ponovno je otvorila vrata svojim kupcima. Kako bi se zadovoljili propisi o sigurnosnoj udaljenosti, postavljen je priručni sistem za ljude koji čekaju na ulaz, a čine ga kolica i sigurnosne trake.


Sigurnosni razmak i dvoje po dvoje
Sunce je obasjalo plavo nebo iznad Kölna u Njemačkoj - prekrasna nedjelja za šetnju u vrijeme korone. Uzbudljivo pitanje koje je zanimalo nadležne iz grada i policiju: Hoće li doći do masovnih kršenja zaštitnih propisa, ili će se građani držati na distanci, što je vrlo važno ovih dana. Glasnogovornica policije je u nedelju popodne izvijestila da "nisu imali većih angažmana" zbog kršenja zaštitnih odredaba tokom vikenda. Nije bilo roštiljanja velikih familija, kao ni onih koji sjede zajedno i piju, ili puše šišu. Samodisciplina!
(bams)

Smail Špago
(NovaSloboda)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen