Sonntag, 12. Juli 2020

Za nezaborav: Preminuo Mocart Holivuda







Italijanski kompozitor Ennio Morricone, napoznatiji po saradnji s režiserom Sergiom Leoneom, preminuo je u 91. godini, u jednoj rimskoj bolnici. Ennio Morricone rođen je 10. novembra 1928. godine u Rimu. Njegov bogati opus obuhvata širok raspon muzičkih stilova i jedan je od najraznovrsnijih i najuticajnijih kompozitora svih vremena.

Inovativne partiture Enija Morikonea radikalno su izmjenile muziku za film, napisali su mediji povodom smrti čuvenog italijanskog kompozitora i dirigenta.

Slavu je stekao muzikom za „špageti vesterne“ Sergia Leonea – „Za šaku dolara“, „Za dolar više“ i „Dobar, loš, zao“. Bio je autor muzike za više od 500 filmova i TV produkcija.

Uprkos holivudskom uspjehu, ostao je vjeran svojim korjenima, komponujući brojne partiture za italijansku kinematografiju. Ennio Morricone, čiji je otac bio džez trubač, već sa šest godina je svirao trubu i komponovao, a kasnije pohađao muzičku akademiju u Rimu.

U Rimu je jedno vrijeme išao u školu sa Sergio Leoneom, a njihova kasnija profesionalna saradnja jedna je od najuspešnijih u Holivudu.

Da bi zaradio za život počeo je da komponuje muziku za radio drame a zatim i za film. Prvi veliki uspjeh je ipak imao sa muzikom za Leoneov film „Za šaku dolara“.

Muzička tema trećeg nastavka trilogije „Dolara“ -„Dobar, loš, zao“ iz 1966, snimljena uz zavijanje kojota, ritam bubnjeva, zvuk gromova i električne gitare postala je svjetski hit, sa prvim mjestom na britanskim top listama 1968. godine. Nezaboravne uloge Clint Eastwood, Eli Walach i Lee Van Cleef.

Sa muzikom za film “Bilo jednom na divljem zapadu” postigao je svjetsku senzaciju. Usna harmonika Charlesa Bronsona († 81) u ovom western epu i ikonska scena (Dino Mele, kao mladi “mundharmonikaš”, smatra se prekretnicom u istoriji filma, zbog jegove kompozicije sa usnom harmonikom. Uloge: Henry Fonda, Claudia Cardinale, Charles Bronson.

Sarađivao s režiserima Romanom Polanskim, Bernardom Bartoluccijem, Pedrom Almodovarom, Paolom Pasolinijem, Brianom de Palmom, Qentinom Tarantinom…

Počasnog Oskara dobio je 2007, a smatrao je da njegov uspjeh počiva na podsticanju ljudi na razmišljanje.


Muzička ilustracija: “Bilo jednom na divljem zapadu”:https://youtu.be/zIlT0wkW9Vg

Muzička ilustracija “Dobar, loš, zao”: https://youtu.be/ZylbA374VRw

(express)

(NovaSloboda.ba)



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen