Freitag, 17. Juli 2020

Izviđački kamp – mjesto u prirodi za jednu veliku, sretnu zajednicu





(tekst koji slijedi objavljen je na portalu Scout Sisters BH dana 15. jula 2020.)

Izviđački kamp je malo drugačiji luksuz nego onaj na koji ste navikli. Ali osjećaj prisutnosti i kolektivna energija je vrednija od nekog drugog vida luksuza. Boravi se u šatorima ili barakama/kolibama, sve je napravljeno da se ne remeti priroda u okruženju.

Odred izviđača "Stari Grad" Mostar za sve svoje članove, ali i goste obezbjeđuje sve potrebno za boravak u kampu. Ipak, preporučujemo da ponesete svoju posteljinu i vreću za spavanje.

Izviđački kamp, kao i svaka veća zajednica funkcioniše po određenim pravilima. Ovdje je sve prilagođeno prirodi, izviđaštvu i što boljem funkcionisanju zajednice. Pravila se odnose na sve učesnike, s tim da su prilagođena uzrastu.

Pa će tako poletarci i pčelice svako jutro, pjevajući izviđačke pjesmice, počistiti logor. Kad se male ruke slože, sve se može. I za tren oka, logor čist i uredan.

Oni malo stariji, imaju svoje zadatke koji se obično vežu za čišćenje i održavanje toaleta, kuhinje i trpezarije. Jer gdje veliki broj ljudi boravi neophodno je održavati higijenu zajedničkih prostora. Pa se tako svakodnevno raspoređuju dežurstva za kuhinju, trpezariju i toalet.

Odlazak u drva najčešće bude najzanimljiviji dio aktivnosti. Ima nešto u tim drvima što nas vuče....

Svakako, poštuju se pravila prirode, pa se uzimaju samo već oborena stabla od starosti ili vremenskih neprilika. Nikako se mlado i zeleno stablo ne smije posjeći. Aktivnst odlaska u drva dodjeljuje se jednom od izviđačkih vodova, ali najčešće i planinke idu s njima tako da je druženje zagarantovano.

Logorska vatra je sinonim za neke od najljepših ambijenata i o tome ćemo pisati posebno.

Jutarnja smotra šatora i baraka je neizostavni dio svakog početka dana, djeca su dužna sama da pospreme i očiste svoju baraku/šator nakon jutarnje higijene, ukoliko urednost nije zadovoljavajuća - to moraju popraviti, a najurednija ekipa dobiva vrijedne nagrade i pohvalu na jutarnjem zboru. Motivacija je najbitnija, ako si dovoljno dobar možda budeš izabran i počastvovan da podigneš ili spustiš zastavu u logoru!

Prva plaža je veoma blizu Kampa, te učesnici svaki dan imaju aktivnosti na plaži, kupanje, igre, sportske aktivnosti ... zabave tu ne nedostaje...

U okviru izviđačkog programa polažu se vještarstva kurir i plivač, organizuju se interne dječije olimpijade, takmičenje i edukacije o izviđaštvu i vještinama. Organizuje se turnir u tavli, kao i u odbojci - ko voli nek' izvoli :)

Između ostalog, u toku dana učesnici kampa imaju zadatak da osmisle i pripreme zajedno sa svojim vodnicima kulturno zabavni program (KZP) koji se izvodi u večernjim satima, nakon večere... Nekad to bude talent show, maskenbal, bingo show, tombola i slično.

Najbolji izvođači osvajaju nagrade :)

U toku dana, u izviđačkom kampu svaki minut je isplaniran. Potrebno je održavati red i mir u kampu za više od 100 učesnika. Aktivnosti koje poletarci i pčelice, izviđači i planinke provode, pored koristi za kamp i zajednicu, osmišljeni su u cilju upoznavanja sebe, lične organizacije, samostalnosti i drugarstva.

Da vas ne zbunimo (ako nikad niste bili u izviđačkom kampu) sve se to obavlja uz pjesmu, druženje, izviđačko zadirkivanje, slogu i čvrstu vezu prijateljstva koja se gradi samo i isključivo kroz zajedničke aktivnosti. Nije to nikakav teret, obaveza koja su teška za nekog od učesnika.

Odred izviđača "Stari Grad" Mostar, naš matični odred, svake godine organizuje izviđačko logorovanje na svojim terenima na Boračkom jezeru. Ove godine prva smjena je u periodu od 22.7. do 29.7. dok druga smjena starta od 2.8. do 9.8. Ako se niste već prijavili za ovo nezaboravno iskustvo, brzo klik na link: za više informacija o logorovanju. Cijene su pristupačne, a usluga i doživljaj vrhunske. U cijenu je uračunat prevoz, smještaj u barakama ili šatorima i tri obroka. Pružite svojoj djeci novo iskustvo, prijateljstva, pripadnost zajednici i što je najvažnije priliku za samostalnost - to je svoj djeci zaista potrebno!

Moramo vam malo približiti i naš matični Odred. Već dugi niz godina, tačnije od 1964, Odred izviđača "Stari Grad" Mostar (nekada OI Gojko Vuković) djeluje na području Mostara i jedan je od najstarijih izviđačkih organizacija. Kroz ovaj odred prošle su mnoge generacije djece i mladih ljudi. Ono što je pokazatelj kvalitete ovog Odreda (nije to što je naš matični ;) ) jeste što i danas marljivo rade i imaju veliki broj aktivnih članova.

Pa su tako za sve svoje članove i ove godine organizovali dvije smjene, poštujući sve epidemiološke odredbe.

link Informacija o logorovanju: https://www.facebook.com/oistarigrad/

link Ultimativni vodič za kampovanje: https://scoutsisters-bh.blogspot.com/2020/07/ultimativni-vodic-za-kampovanje.html

(scoutsisters)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen