Sonntag, 12. Juli 2020

U Veneciji ovih dana


Covid galebovi

Kad bi ovih dana mogli boraviti u Veneciji, barem na nekoliko dana, na tri mjesta u gradu mogli bi videjeti jednog galeba kako leti prema čovjeku i krade mu hranu iz ruke, a vjerovatnoća da se radi o nekom usamljenom počiniocu, koji je pametniji od drugih iz svoje vrste, vrlo je mala.

Prvi takav incident desio se u Campo Santa Margherita, lijepom trgu nedaleko od univerziteta, a budući da je Venecija tako lijepo prazna i skoro da nema turista, to je mjesto na kome se zadržavaju uglavnom venecijanci. Jedan mladić je uzeo krišku pice i zagrizao je dok je prelazio preko trga.

Ono što se deseilo nešto, vrlo brzo.

Galeb, impresivne veličine, odjednom se tamo stvorio niotkuda. Leteći brzo, krilima je zakočio ispred mladićevog lica, i šćepao za komad pizze koji je mladić htjeo staviti u usta.

Psa plijenom u kljunu, odletio je.

Mladić je nervozno zatresao glavom, kao da mu se ovo nije desilo prvi put. Vratio se u pizzeriju, gdje se mogao vidjeli kako jede pizzu za pultom, iza sigurnosnog prozora.

Drugo mjesto dešavanja: Ponte dell'Academia preko Velikog kanala. Par sa djetetom i nekiliko gondolijera sjedili su u hladu. Oni se nikada ranije nisu viđali toliko često kao sada. A sada zbog nedostaka gostiju, sve je drugačije.Čak i gondolijeri sada nude popuste za vožnju. Oštar vrisak je prekinuo njihov razgovor. Krajičkom oka još su mogali vidjeti galeba koji se kružio iznad parom sa djetetom. Nešto je držao u kljunu, možda je to bio jedan panino. Djevojčica je plakala, a otac i majka su uzbuđeno provjeravali da li djetetu nedostaje koji prst.

U trećem incidentu, koji se dogodio na Trgu svetog Marka, sami smo postali žrtva. Divili smo se ogromnim suncobranima krem boje ispred kafića Florijana.

Suncobrani su nekad bili zabranjeni kako ne bi ugrozili estetiku trga. Uzeli smo stol na suncu. Tost sa šunkom je u najstarijem kafiću u Italiji poslužen u bijelim rukavicama. Ugrizli smo dva zalogaja, a odjednom brza sjenka, lepršava krila, crno-bijela ptica i tost nestali su u zraku. Smejali smo se, videvši ostala dva napada.

Kad su se nekada hiljade turista gurale kroz grad i posvuda drugo, Venecija je za galebove bila tvržava, rečeno nam je.

Tada je došlo do mjera pandemije i ptice, koje još jedva da znaju uloviti ribu, postale su gladne. Poteškoće su ih učinile agresivnima, grad je morao reagovati zbog Hitchcockovih scena, kako ne bi izgubili još više turista. Suncobranima se sakriva pogled galebovima, barem na Trgu svetog Marka. Navodno sjede sa sjeverne strane, na krovu stare zgrade Procuratie Vecchie. Čim vide gosta kako u jednom od kafića uzima nešto za jelo, oni odmah dolete.

Tako dobar vid, poželio bi imati svaki čovjek.

Smail Špago

(NovaSloboda.ba)



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen