Drugu godinu zaredom, 7. juna, širom
Planete se obilježava Svjetski dan sigurnosti hrane (WFSD – World
Food Safety Day), kojim se ukazuje na bezbroj prednosti sigurne i
zdrave hrane.
Nakon što je u decembru 2018. godine
Generalna skupštine Ujedinjenih nacija usvojila Rezoluciju o
proglašenju Svjetskog dana, ovo pitanje dobija sve više na značaju,
ističu iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.
“Svaki deseti stanovnik Zemlje imao
je ili ima problema sa kvalitetom i zdravljem hrane, odnosno se
razbolio usljed nesigurne ili kontaminirane hrane. Sigurna i zdrava
hrana je neophodna za promicanje zdravlja i okončanje gladi, dva od
sedamnaest ciljeva Agende za održivi razvoj 2030. Godine”, ističe
magistar upravljanja kvalitetom i sigurnosti hrane i Quality manager
(QM) u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Benjamin Čaušević.
Uticaj na ekonomiju
Nesigurna hrana ima ogroman uticaj na
zdravlje ljudi i ekonomiju. Svjetska zdravstvena organizacija
(SZO/WHO) procjenjuje da se više od 600 miliona ljudi razboli, a
420.000 umre svake godine od konzumiranja hrane onečišćene
bakterijama, virusima, parazitima, toksinima ili hemikalijama. Prema
podacima Svjetske banke, nesigurna hrana košta male i srednje
kompanije stotinjak milijardi eura godišnje. Nesigurna , takođe,
ograničava trgovinu.
Bolesti koje se prenose hranom obično
su zarazne ili toksične prirode najčešče uzrokovane od strane
bakterija, virusa, parazita ili hemikalija i drugih tvari koje ulaze
u tijelo putem kontaminirane hrane ili vode. Bolesti ometaju i
opterećuju zdravstvenih sistem, nacionalne ekonomije, turizam i
trgovinu. Vrijednost trgovine hranom je otprilike 10 posto
ukupne godišnje trgovine na globalnom nivou. Sigurna hrana je
presudna, ne samo za bolje zdravlje čovjeka, nego i za ekonomski
razvoj i međunarodni ugled svake zemlje, navode iz Instituta.
“Klimatske promjene uveliko utiču na
proizvodnju hrane, kao i na njenu sigurnost, a važan aspekt je i
otpad od hrane, bilo da je animalnog ili biljnog porijekla. Sigurnost
hrane se nerijetko uzima “zdravo za gotovo”. Često je to nebitan
– problem, dok ne dobijete trovanje hranom. Hrana koja je zatrovana
štetnim bakterijama, virusima, parazitima ili hemijskim materijama
uzrokuje više od 200 bolesti – u rasponu od dijareje do
carcinoma”, ističe Čaušević.
Ovaj međunarodni dan prilika je za
jačanje napora kako bismo osigurali da hrana koju jedemo bude
sigurna. Dobre higijenske prakse u prehrambenom i poljoprivrednom
sektoru pomažu smanjenju nastanka i širenja bolesti koje se prenose
hranom. Bilo da proizvodite, prerađujete, prodajete ili pripremate
hranu, imate važnu ulogu u njinoj sigurnosti. Svi u prehrambenom
lancu su odgovorni za sigurnost hrane, kažu u Institutu.
Svjetski autoriteti iz oblasti hrane
pozvali su sve da podignu svijest o sigurnosti hrane i da svi koji
sudjeluju u prehrambenim sistemima, moraju imati više odgovornosti.
Cilj je privući pažnju i potaknuti akcije za sprečavanje,
otkrivanje i upravljanje rizicima koji se pojavljuju u proizvodnji
hrane, sa naglaskom na sigurnost hrane, javno zdravstvo, ekonomski
prosperitet, poljoprivredu, pristup tržištu, turizam i održivi
razvoj.
U INZ kažu da su mjere koje su moguće
neprestano pozivanje na akciju, osiguranje i uzgajanje, održavanje i
konzumiranje sigurne (zdrave) hrane, te udruživanje da bi ona ostala
takva. U njima učestvuju svi koji proizvode, obrađuju, prevoze,
skladište, distribuiraju, prodaju, pripremaju, poslužuju i
konzumiraju hranu; ali i uticajne osobe sa društvenih medija i
općenito javnost, posebno mladi.
Ko su odgovorni
Na “spisku” odgovornih su i državni
organi, donosioci politika i odluka, poljoprivrednici i proizvođači
hrane, kontrolori, regionalna ekonomska tijela, organizacije UN-a,
razvojne agencije, trgovačke organizacije, grupe potrošača i
proizvođača, akademske i istraživačke institucije i subjekti
privatnog sektora – svi moraju zajedno raditi na pitanjima koja se
tiču svih nas, globalno, regionalno i lokalno. Saradnja je potrebna
na mnogim nivoima – između sektora i obavezno – preko granica,
jer bilo kakve mjere na jednom polju, neće postići ništa ili će
pomoći veoma malo.
“Sigurnost hrane odgovornost je
svakoga, a samim tim i svačiji posao. Danas se hrana obrađuje u
većim količinama i distribuira na većim udaljenostima nego ikad
prije. Multidisciplinarna saradnja svih sudionika u lancu
opskrbe hranom, kao i dobro upravljanje i poštivanje propisa
doprinosi boljoj sigurnost hrane. Primjena pristupa ‘One
Health’ (Jedno-jedinstveno zdravlje) poboljšava sigurnost hrane”,
navodi Čaušević.
Dvije UN agencije, FAO i WHO su veoma
bitni u ovom “lancu”. FAO pomaže zemljama članicama u
sprečavanju, upravljanju i reagovanju na rizike povezane s
proizvodnjom hrane, dok WHO olakšava globalnu prevenciju,
otkrivanje i reagovanje na prijetnje javnom zdravlju povezan s
nesigurnom hranom. Obe organizacije rade na tome da pomognu osigurati
povjerenje potrošača u povjerenje u sigurno snabdijevanje hranom.
Standardi hrane “Codex Alimentarius”
pomažu u zaštiti zdravlja i olakšavaju trgovinu. Komisija “Codex
Alimentarius”, kojom upravljaju FAO i WHO, uspostavlja hranu
zasnovanu na naučnim dostignućima, standarde, smjernice i kodekse
prakse koji osiguravaju sigurnost i kvalitet hrane, ističe se u
saopštenju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, povodom 7. juna,
Svjetskog dana sigurnosti hrane.
(NovaSloboda.ba)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen