Mittwoch, 30. Dezember 2015

Rođeni u potrazi za starom slavom




Kad nema grada, nema ni tima. Ako Mostar nekad izroni ponovo kao grad, onda i Velez ima sanse.

Rođeni u potrazi za starom slavom: Velež je klub bogate tradicije, a zakovan za dno tabele

Klix.ba

Mostarski Velež trenutno zauzima posljednju poziciju na tabeli BHT Premijer lige. Šanse za opstanak u društvu najboljih su minimalne, a posljednjih dana većina prvotimaca napustila je Rođene.
Fotografije iz knjige o Veležu
Mostarski tim je klub sa bogatom tradicijom. Svima kojima je Velež jedna od životnih svetinja dočekali su u novoj sezoni novo razočarenje. Premda je to malo ko očekivao na početku sezone. Uzroka za ovakav ishod je mnogo. U nastavku teksta donosimo zanimljivosti vezane za klub iz grada na Neretvi.
Odgajane mnoge generacije


Velež je osnovan u junu 1922. godine. U ovom sportskom kolektivu odgajane su mnoge generacije vrsnih sportista koji su dostojno i sa velikim uspjehom branili boje svoga kluba. Nogometaši mostarskog tima uvijek su se odlikovali borbenošću i čvrstom vezom igrača i kluba. To je klub koji je bio rasadnik mladih talenata.

Kako je Velež dobio ime? Kada se raspravljalo o imenu mostarskog kluba bilo je više prijedloga. Većinom je bilo govora o radničkim sportskim klubovima sa sličnim imenima. Prisutni se nisu složili. Navodi se kako je neko predložio da se zove Hum po obljižnjem brdu iznad Mostara, drugi su predložili ime Hercegovina, ali su prijedlozi odbijeni. Tada je neko rekao da se nazove po planini Velež, a većina je prihvatila prijedlog.

Ovaj klub rođen je u borbi za radnička prva i političku slobodu. Velež je rođen kao dijete progresa tadašnje Komunističke partije čiji je simbol crvena boja. Imao je Velež uspjeha, padova, suza radosnica, ali je crvena boja uvijek bila Veležova. Tako je i danas.
Sedmi na vječnoj tabeli jugoslovenskog nogometa


Rođeni su bili neugodan rival svim klubovima u bivšoj državi. Na vječnoj tabeli jugoslovenskog nogometa zauzimaju sedmo mjesto. Od bh. klubova bolje plasirano je samo Sarajevo koje je šesto.

Mostarci su u nekadašnjoj ligi dva puta osvojili Kup Maršala Tita. Tako su 1981. godine u finalnom dvoboju pobijedili Željezničar, dok su pet godina poslije uspjeli savladati zagrebački Dinamo. Tri puta su bili drugi i to u sezonama 1972./73., 1973./74. i 1985./86.

Mnogi ljubitelji nogometa u gradu na Neretvi naglašavaju kako ostaje velika žal što ovaj klub nije osvojio naslov prvaka. Također, Velež je igrao i četvrtfinale tadašnjeg Kupa UEFA protiv holandskog Twentea. Bilo je to u sezoni 1974./75. Nekoliko generacija imalo je kvalitet u svim linijama te su igrali zapaženu ulogu u prvenstvu.

Imao je Velež u svojoj historiji sjajnih igrača i golegetera. Nabrojat ćemo neke Dušan Bajević, Muhamed Mujić, Vlado Zelenika, Kemal Šestić, Haldun – Leo Hrvić, Franjo Novak, Salem Halilhodžić, Franjo Vladić, Blaž Slišković, Sergej Barbarez, Vahid Halilhodžić, Enver Marić, Aleksandar Ristić, Meho Kodro, Predrag Jurić...

Gradski derbi Velež igra sa Zrinjskim. U izvještajima stoji kako su ova dva kluba svoje prve utakmice igralo još 30-tih godina prošlog vijeka. Kao i svaki vječiti derbi, i ovaj ima posebnu draž za navijače oba kluba. Posljednjih godina Plemići imaju više uspjeha u međusobnim duelima.
Izronit će Stari...


Svi ljubitelji nogometa u našoj zemlji vjeruju kako će se ovaj hercegovački tim vratiti na staze uspjeha. Ipak, za takvo nešto potrebna je veća podrška gradskih vlasti, ali i bivših igrača ovog kluba. Aktuelna situacija nije dobra i opstanak u ovom momentu izgleda kao nemoguća misija. Ipak, ako će preseljenje u niži rang promijeniti neke stvari, onda takav scenarij može biti prihvatljiv.

Rođeni su prije nekoliko godina ispali u niži rang bh. nogometa, ali su se nakon nekoliko sezona vratili u elitu. Mostarci često kažu: Izronit će Stari za one što ga vole...

(klix.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen