Mittwoch, 23. Dezember 2015

Istina o fotografiji sa čoporom vukova


(tekst je objavljen na bljesak.info)

Nažalost, radi se o još jednoj u nizu neprovjerenih priča koje su vodeći mediji 'pokupili' s Facebooka
Vjerojatno ste već vidjeli fotografiju čopora vukova koja kruži socijalnim mrežama i koja je objavljena na velikom broju domaćih portala. Fotografija koju prenose mediji opisuje organizaciju čopora vukova.
lako opis fotografije naočigled djeluje sasvim logično, originalna priča glasi ovako:
Pravi izvor fotografije, kako prenosi pixeliziram.com, je Chadden Hunter za Frozen Planet.
Navedena fotografija uopće nije zabilježena u Rumunjskoj, kako prenose portali, već na arktičkom krugu u sjevernoj Kanadi, u Nacionalnom parku Wood Buffalo.
Vukove je uslikao Chadden Hunter prilikom snimanja fantastičnog BBC-jevog serijala Frozen Planet, kada je ekipa pratila čopor vukova koji je lovio bizone.
Prema opisu fotografije sa BBC-ja, na čelu navedeng čopora se nalazi alfa ženka (koja je vođa ovog čopora), a za njom idu ostali vukovi u jednoj liniji kako bi sačuvali energiju, s obzirom da su u vrijeme kada je fotografija nastala temperature padale i do -40 ° C.
Ovako velik čopor vukova se uglavnom može vidjeti na sjeveru Amerike, a oni se obično pojavljuju tijekom zime kada je njihovo okruženje bogato hranom.
U ovom slučaju, bizoni koji žive na istom teritoriju su poprilično ograničeni hranom i dubokim snijegom, pa ih vukovi lakše love.
Vukovi koji žive u ovom nacionalnom parku su jedini vukovi na svijetu koji su se 'specijalizirali' za lov na bizone veće deset puta od sebe. Oni su također najveći i najsnažniji vukovi na Zemlji.
S druge strane, u nacionalnim parkovima Rumunjske je gotovo nemoguće vidjeti ovako velik čopor, s obzirom da, prema službenim podacima, prosječan čopor vukova koji žive u Rumunjskoj broji svega 4.4 člana.
Original fotografije pogledajte ovdje:



A da li je čopor vukova u Rumuniji ili Sjevernoj Kanadi, u što nakon uvida u fotografije sa portala "Frozen Planet", nema sumnje da su napravljene u Sjevernoj Kanadi i u to vjerujemo sto posto, u prethodnom tekstu, koji je pokupljan sa društvenih mreža, najvaznija stvar je bila, kako je opisana taktika i struktura čopora.
U svakom slučaju iz poštovanja prema stvarnom autoru fotografije donosimo gornju ispravku...

(spagos)



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen