Dienstag, 17. November 2015

Kina: Fit za penziju

ns fit za penziju kina
Mnogi Kinezi se bave sportom, kako bi i u poznim godinama ostali što zdraviji. Kod onih najstarijih, postoji i „popravni“, za ono vrijeme u kome su propustili bavljenje sportom.
Zadnjih godina, zapažen je sve veći trend bavljenja sportom, prilikom susreta familije, kod posjeta godišnjim sajmovima, ili tokom praznika. Sport je postao trend i u vrijeme odmora.
U tom smislu se preduzima planinarenje, plivanje u hladnim rijekama, ekipni i borilački sportovi, do fitnesa po klubovima i grupnih vježbi u slobodnom prostoru. Na svim ovim aktivnostima pojavljuje se nevjerovatno mnogi ljudi.
Na pitanje zašto je to tako, odgovor na prvom mjestu je zdravlje. Tokom godina je životni ritam većine Kineza postao pun hektike. Na poslu su izloženi velikom pritisku, kao i u društvu. Takva vrsta stresa je pogodno tlo za mnoge bolesti. Na ljekarskim pregledima sve više se čuje pojam „slabo-zdrav”. A to je ono, kad ne postoje nikakvi simptomi bolesti, a čovjek nije ni potpuno zdrav. U takvim okolnostima ljudi su sve više uvjereni da im više kretanja i boravka u prirodi koristi da ostanu fit. Zbog toga je aktivni sport i došao u modu.
U uslovima ovako dinamičnog društva teško se tokom radne sedmice pronalazi vremena za takve aktivnosti, a onda se u slobodnom vremenu svaki trenutak koristi za sportske aktivnosti.
(Izvor:focus)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen