Montag, 23. November 2015

Doručak na Atlantiku

ns dorucak na atlantiku
Galebovi su u zadnje vrijeme postali masovni pratioci plovećih kitova. U potrazi za hranom ponašaju se veoma napadno, pri čemu oštrim kljunom oštećuju kožu i otkidaju komade mesa, još živih kitova.
Napad agresivnih galebova je naročito izražen prema ženkama kitovima i njihovim mladima, kako stoji u izvještaju Univerziteta Utah, objavljenom u stručnom časopisu PlosOne.
Na fotografijama napravljenim iz vazduha, u blizini poluostrva Valdes u Argentini, ovaj trend je uočen u jednom dužem vremenskom periodu, između 1974. i 2011. godine. Dok je 1970. godine zabilježeno svega dva posto kitova sa ožiljcima nastalim od napada galebova, u 2000. godini takve ožiljke ima čak 99 posto kitova. Posebno je povećan broj napada na mladunčad kitova, kao na slici u prilogu, koja je napravljena devedesetih godina prošlog vijeka.
Povećan broj napada galebova, kako stoji u pomenutom izvještaju, može biti uzrok pojave stresa kod kitova, a posljedica toga stresa može biti pojava masovnog nasukivanja i smrti velikog broja kitova. Samo na obalama Valdesa između 2003. i 2014. godine ovako se nasukalo i uginulo preko 600 kitova.
Zbog stalnog napada galebova, kitovi moraju roniti dublje, ostaje im manje vremena za odmor. Naučnicima ostaje zagonetka, zašto se napadi galebova stalno povećavaju, kao i pronalaženje neke efikasne metode zaštite kitova.
(izvor:sdz)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen