Montag, 16. November 2015

Fontana di Trevi zasjala novim sjajem


U filmu La dolce vita, Slatki život, Anita Ekberg je odigrala scenu, koja ju je napravila svjetskom zvijezdom. Obučena u crnu haljinu ušla je Fontanu di Trevi u Rimu, kako bi se osvježila.
Turistima, koji svakodnevno posjećuju ovu fontanu, osvježenje u vodi Fontane di Trevi je, nažalost, strogo zabranjeno. Od filma je proteklo pola vijeka.
Fontana, smještena u samom centru Rima, potiče iz perioda kasnog baroka, već dugo vremena je i sama trebala osvježenje. Restauracija je trajala 17 mjeseci, na njoj je radilo 26 restauratora. Rimljani, kojima se rastauracija uduljila, izbrojali su tačno 516 dana. Prava vječnost. Anita Ekberg je preminula u januaru ove godine, u Rimu. Njenoj fontani je život produžen.
Fontana di Trevi se sada pojavila u punom sjaju. Čak na prvi pogled izgleda i malo kičasto, bijeli se više nego prije. Sama po sebi fontana je dvostruki mit. Turisti koji je posjete, zatvore oči, zamisle Anitu Ekberg u crnoj haljini kako gaza po vodi, okrenu se leđima i preko ramena bace novčić, kako bi im se ispunila želja da barem još nekad ponovo posjete Rim?
Ponekad ni taj čin nije baš jednostavan, jer je u prvom redu do fontane navala tako velika da je fontani nemoguće prići.
(izvor:sdz)
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen