Mittwoch, 11. November 2015

Aktuelna voćka - Dunja


Najbolji lijek jeseni
Koristi se kao sredstvo za ublažavanje kašlja i umirivanja stomačnih tegoba

Dunja je vitaminska bomba jeseni i od davnina je poz­nata u narodnoj medicini. Koristi se prije svega kao sredstvo za ublažavanje kašlja i umirivanje stomačnih tegoba, ljekoviti dijelovi su joj  plod, listovi i sjeme, a poseb­no sok i sirup ploda.
Plod dunje obiluje vitaminima i mineralima. Sadrži vitamin C u velikim količinama, zatim vitamin B1, B2, niacin, karoten, kalcij, magnezij, kalij, bakar, natrij, cink, željezo, mangan, natrij, hlori sum­por. Pored toga, sadrži i proteine, dijetalna vlakna i ugljikohidrate.
Sjemenke su njen najljekovitiji dio i kada odstoje u vodi, oslo­bađaju sluz koja pomaže kod pro­blema s kašljem. One sadrže i velike količine amigdalina, naročito vitamina B17, koji ima antikancerogeno djelovanje. Sjemenke su bogate i mastima, taninom, pektinom. šećerima, jabučnom kiselinom, emulzinom i protidom.
Zahvaljujući taninu i sluzi, ova voćka povoljno djeluje na rad crije­va i sprečava infektivne bolesti. Također, dunja sadrži i dosta pektina, koji povoljno djeluje na krvni sistem, pomaže u snižavanju kr­vnog pritiska i pruža zaštitu od radioaktivnog zračenja.
Dunjin sok liječi kašalj, astmu i dijareju, dok se pečena ili kuhana dunja preporučuje anemičnim oso­bama, ali i za liječenje upala želučane i crijevne sluzokože.

(avaz)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen