Sonntag, 19. Mai 2024

Usyk pobjedio Furyja u meču stoljeća!

 







Ovaj mega duel je ispunio ono što je obećavao!

Jedna borba za knjige historije - Oleksandr Usyk (37) pobjedioje u bokserskom meču stoljeća protiv Tysona Furyja (35) i krunisan je za ujedinjenog, neograničenog svjetskog prvaka četiri glavna svjetska saveza (WBA, WBC, IBF i WBO).

Mega duel održan u Riadu (Saudijska Arabija) - sa super tijesnim ishodom. Takozvana tijesna odluka. Jedan sudija je meč bodovao rezultatom 114:113 za Furyja, druga dvojica su bodovali Usyka sa 115:112 i 114:113. Ukrajincu je to dovoljno za pobedu.

Usyk, sa glasom koji se gušio od suza, nakon meča je rekao: „Ova pobjeda je za moju porodicu i moju zemlju. Živjela Ukrajina. Ovo je sjajan dan za sve nas.”

Sada je prvi neprikosnoveni prvak svijeta u zadnjih 25 godina. Posljednji put u teškoj kategoriji to je bilo 1999. godine. Tada je Lennox Lewis savladao Evandera Holyfielda na bodove i osigurao pojaseve svjetskog prvaka tri vrhunske asocijacije u to vrijeme (WBC, IBF i WBA). WBO je tek kasnije bio priznat na ovom nivou.

Fury dugo, tokom meča, izgledao kao siguran pobjednik.

Usyk je ušao u ring u 1:30 po lokalnom vremenu, Fury ga je slijedio četiri minuta kasnije.

“Gipsy King” je šataeo po ringu, kao i uvijek uz sjajnu predstavu. Ovog puta je plesao uz Medley-mix, mješavinu Barry Whitea („You've the first, the last, my everything“) i Bonnia Tyler ("Holding out for a hero"). U 01:40 oglasio se legendarni spiker Michael Buffer ("„Let's get ready to rumble") i otvario mega borbu.

Fury kontrolisao akciju sa distance daljine, Usyk je teško mogao pronaći način da premosti visinsku razliku od 15 centimetara. U 6. rundi dva aperkata Furiyja su zaista dovela Usyka u opasnost. Ukrajinac se klatio, ali nije pao.

Usyk se ponovo vratio u borbu. U 9. rundi duel se potpuno preokreće. Pogađa cilj sa tri udarca lijevicom, u brzom nizu. Odjednom se Fury zaljuljao i zateturao na ringu. Teško je uzdrman i sudija mu je brojao. Nevjerovatno! Samo je zvono spailo “Gipsy Kinga” od kraja.

Usyk je nakon toga držao nogu na gasu i osigurao pobjedu na bodove.

Fury je nakon prvog poraza u karijeri rekao: “Bila je ovo fantastična borba s Oleksandrom. Vjerujem da sam ja dobio ovaj meč. Vratit ću se. Postoji klauzula o revanšu. Vidjećemo se ponovo u oktobru.”

Pozadina: Revanš meć je već bio dogovoren prije prvog duela stoljeća. Gubitnik, tj. Fury, sada može povući ovu klauzulu.

(msn)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen