Donnerstag, 23. Mai 2024

Tako je to u državi Danskoj

 


Kada urbanisti u Kopenhagenu implementiraju novu održivu ideju, i lokalno stanovništvo i turisti su sretni. Jer sve služi za povećanje kvaliteta života u metropoli - i to na jedan razigran način.

Ugodan pristup koji je Kopenhagen učinio zvijezdom održivosti svih gradova, bez zabrana.

Tu spada, kao na primjer:  prenamjena luke u centru grada. Ako besprijekorno čistite luku, zašto se ne biste i kupali u njoj? I tako je izgrađeno nekoliko lučkih kupališta. Ulaz besplatan!

Ako želite besplatno voziti kajak u području luke: to je također moguće. Zauzvrat, povremeno treba pecati smeće iz mora. Neprofitna inicijativa Green-Kayak osigurava da luka ostane čista.

Ako ne želite veslati, možete krstariti vodenim autobusima, koji se sada kreću na električni pogon. Ovaj obilazak se proteže od Kraljevske biblioteke na jednom kraju luke do Male sirene na drugom. Odatle se može vidjeti i nova gradska elektrana u lučkom području, gdje se otpad prerađuje i pretvara u električnu energiju.

A šta Danci rade s takvom industrijskom kompanijom koja obično ne privlači poglede?

Tačno, izgradili su cjelogodišnju ski stazu i penjalište na krovu sa zelenim stazama. Kosina dužine 450 metara se spušta do zemlje na kosom krovu 85 metara visoke elektrane Copenhill. Ovo ujedno zadovoljava i domaće stanovnike i turiste.

Najbolji i najbrži način da otkrijete znamenitosti je biciklom. Kopenhagen se već desetljećima smatra najprijateljskijim gradom za bicikliste na svijetu: teren je ravan, a infrastruktura impresivna. Većina od 550 kilometara biciklističkih staza odvojena je od ceste ivičnjacima, kao i inteligentni semafori koji biciklistima daju zeleni val. Vožnja preko spektakularnih biciklističkih mostova je vrijedna truda: poput Cykelslangena, most u obliku zmije ili trokrilni most leptira, od kojih su dva krila sklopljena kako bi biciklisti mogli nastaviti putovanje. Nije ni čudo što je za 48 posto stanovnika Kopenhagena bicikl omiljeno prevozno sredstvo, čak i za njihovo posljednje putovanje: teretni bicikli ukrašeni cvijećem s nosilima na putu do groblja, vjerovatno se mogu vidjeti samo u Kopenhagenu.

(welt)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen