Sonntag, 5. Mai 2024

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Lice rata

Svaka crta koju ova žena ima na svom licu, na demonstracijama u Kijevu, predstavlja jedan dan. Ima ih oko 700 - toliko su ukrajinski vojnici koji su prije dvije godine branili Mariupolj od ruske nadmoći bili ratni zarobljenici; do sada je oslobođen samo mali dio. Bitka za grad na jugu Ukrajine bila je jedna od najdramatičnijih u prvoj godini nakon ruskog napada 24. februara 2022. Puk Azov bio je skriven u čeličani, a posljednji borci su se predali 20. maja. Prema informacijama iz Kijeva, u ruskom zarobljeništvu trenutno je ukupno preko 3.500 ukrajinskih vojnika.



Zimske gume

Prethodnog vikenda je na planini Brocken, u Njemačkoj, palo dosta snijega, tako da je bilo savršeno vrijeme za biciklizam, vjerovatno je pomislio ovaj bajker i odlučno pedalirao prema vrhu. Vrh se nalazi na 1.142 metra nadmorske visine, a obzirom na profesionalnu funkcionalnu odjeću, može se pretpostaviti da ju je čovjek to i postigao. Povratak mu je vjerovatno bio veći problem, obzirom na klizave uslove: bilo je brojnih nesreća na cestama u planini i okolini. Snježne padavine na Brockenu krajem aprila nisu nešto neobično; I prošle godine je u ovo doba padao snijeg.



Dobro došla djevojčice!

Toplina, maženje, piće – i puno sna. Odmah nakon rođenja, sve bebe imaju slične potrebe, bilo da su ljudi ili majmuni. I ova mala orangutanska dama za sada se odmara, umotana u topli frotir i pod nadzorom doktora i medicinskih sestara. Djevojčica je nedavno rođena carskim rezom u Busch Gardens Animal Parku u Tampi na Floridi. Prije porođaja uočeno se da je beba nalazi u karličnom položaju, smatralo se da je prirodan porod preopasan za majku Lunu i njeno dijete. Tim humanih ginekologa i veterinara zajedno je obavio zahvat.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen