Montag, 6. Mai 2024

Iz svijeta – Slike iz Hamburga

 


Konačno proljeće

Osećao se kao najhladniji april koji smo doživeli poslednjih godina. No, zaokret u pogledu proljeća je počeo sa odgovarajućim temperaturama - barem do kraja sedmice... Na slici: Šetači na Binnenalsteru.



Sajam je privukao mase

Proljetni sajam posjetilo je oko 1,3 miliona gostiju. Prošle nedjelje Panoramski točaj je oknrenuo svoje posljednje krugove. Organizatori su zadovoljni rezultatom. Ljetni sajam će se održati od 26. jula do 25. avgusta. Na slici: Posjetioci Proljetnog sajma pod Panoramskim točkom.



Frustracija investitora

Deset miliona putnika na sve manjem broju putovanja. Zato što se sve više putovanja otkazujw na Hadag trajektima. Stručni ljudi za rad na brodovima se očajnički traže. Inicijativa "Da li vozi" čak je postavila web stranicu za jednu liniju. Na slici: Trajekti Hadag u luci Hamburg - Hadag pati opd nedostatka osoblja, pa trajekti često otkazuju vožnju.



Čista stvar

Sa teretnim brodovima izgrađenim u Južnoj Koreji, u klasi brodova interno poznatoj kao “Hamburg Express”, Hapag-Lloyd, peta najveća svjetska kompanija za transport kontejnera, kreće u nove dimenzije: brodovi kapaciteta oko 24.000 TEU ranije nisu bili u sastavu Flote hamburške brodarske kompanije. "Berlin Express" i njegov sestrinski brod "Manila Express" mogu raditi sa konvencionalnim gorivom ili ukapljenim prirodnim gasom (LNG), a pogodni su i za nefosilna i stoga klimatski neutralna goriva kao što su bio-metan ili e-metan . Očekuje se da će nakon ova dva, slijediti još deset brodova do 2025. godine. Na slici: Oglašavanje ne samo u naše lično ime: „Čistija budućnost za otpremu“ je prikazana kao poster na „Manila Expressu“ brodarske kompanije Hapag-Lloyd u Burchardkaiju.



Ponovo na pravom putu

Aerodrom Hamburg ponovo je ostvario profit po prvi put od pandemije korone. Za finansijsku 2023. godinu to iznosi 6,6 miliona eura, rekao je generalni direktor aerodroma Christian Kunsch. Flughafen Hamburg GmbH je prvobitno planirao gubitak od 9,7 miliona eura. Na slici: Putnici prolaze kroz halu za odlazak na terminalu 2, na aerodromu „Hamburg Airport Helmut Schmidt“ u Hamburgu.

(HAS)

(Novasloboda.ba)



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen