Dienstag, 28. Mai 2024

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Eksplozivom srušeni ostaci mosta u Baltimoru

Prošlog ponedjeljka eksplozivom su srušeni ostaci mosta Francis Scott Key u Baltimoru, SAD. Most se srušio u martu, nakon što se kontejnerski brod "Dali", u vlasništvu kompanije sa sjedištem u Singapuru, zabio u stub. Kontrolisane eksplozije imaju za cilj oslobađanje teretnog broda od dijelova uništene čelične konstrukcije i ponovno omogućavanje drugim brodovima pristup luci Baltimore.



Na putu ka sigurnosti

U zaštićenom dvorištu škole u Port-au-Princeu, haićanska djeca preskaču konopac i osjećaju, možda po prvi put, koliko je slobodan i bezbrižan život bez straha i nasilja. Škola u glavnom gradu Haitija nudi utočište porodicama koje su morale da napuste svoje domove zbog ratova bandi koji bjesne godinama. Od kraja aprila urušena ostrvska država ima novo prelazno vijeće, ali još uvijek nema multinacionalnih policijskih snaga koje bi, prema rezoluciji UN-a, konačno trebale osigurati sigurnost na ulicama Haitija.



Čak i Buda ponekad treba šminkere

Buda bi trebao zablistati na svečanosti. Svakog maja budisti slave svečanos Vesakh. Na vrhuncu Vesakha (međunarodno priznatog praznika) prethodnog četvrtka, zlatna statua u hramu Maha Vihara Majapahit u Mojokertu (Indonezija) također je zablistala. Vjernici su tih dana slavili prosvjetljenje i smrt Bude.

(ksta)

(Novasloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen