Freitag, 10. Mai 2024

Tako blizu neba

 




Na vrhu Cerro Chajnantor u čileanskoj pustinji Atacama, japanski naučnici su pustili u rad najviši opservatorij (slika desno) na svijetu. Nakon 26 godina planiranja i izgradnje, opservatorija Univerziteta u Tokiju Atacama, ili skraćeno TAO, koristit će se na nadmorskoj visini od 5.640 metara za "istraživanje prirode svemira i porijekla života", navodi se u saopštenju Univerzitet u Tokiju.

Ambiciozni projekat se bavi pitanjima kao što su: Kada su nastale galaksije i kako su formirale svoju trenutnu strukturu? Na njih će se odgovoriti pomoću jedinstvenog, infracrvenog optimiziranog teleskopa s otvorom od 6,5 metara u prečniku. Pustinja Atacama se smatra idealnom lokacijom za posmatranje, jer je region skoro uvijek bez oblaka zahvaljujući „Humboltovoj struji“: oko 90 odsto noći, zvjezdano nebo se može jasno vijdeti u veoma čistoj, suhoj atmosferi.

-:-






Atacama je najsuša pustinja na svijetu smještena duž obale Čilea, u Južnoj Americi, na obali Tihog oceana. Veliki dio pustinje proteže se preko Anda i ima veliku nadmorsku visinu. Za razliku od drugih pustinja, kao što su Sahara u Africi i Mojave u Kaliforniji, Atacama je u stvari vrlo hladno mjesto s prosječnom dnevnom temperaturom između 0 °C i 25 °C. Atacama je upravo najpoznatija po tome što u nekim njezinim krajevima nije nikada pala kiša, ili koliko je poznato, najmanje 400 godina. U graničenim dijelovima, kiša zna padati nailaskom oluja poznatih kao chubascos.

(welt)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen