Mittwoch, 22. Mai 2024

Iz stare štampe – Mostarska hronika, od 1. novembra 1925. godine

 




U Jugoslavenskom listu od 1. novembra 1925. godine, objavljena je rubrika “Mostarska hronika” koju je uređivao redovni dopisnik iz Mostara.


Mostarska Hronika

(Od našeg redovitog dopisnika)

-:-
Izgorjela stoljetna kula

Prije nekoliko dana pala je žrtvom požara stoljetna kula, imanje braće Glavovića u Bijelom Polju kod Mostara. Kula koja je još za turskog vremena izgrađena, imala je u zidovima starodrevne puškarnice, a zidana je bila na tri kata. Požar je iza podne nenadano nastao i to na drugom katu.
Vatra je za vrlo kratko vrijeme zahvatila čitavu građevinu te su stanovnici (22 na broju), spasili jedva žive glave. Jedno dijete ostalo je u bešici i izgorilo, a majku, koja je pošla da ga sa trećeg sprata snese jedva su kroz plamen zanesviještenu iznijeli. Kula je tadicionalno imanje braće Glavovića. Zgrada je potpuno uništena. Osigurano nije bilo ništa.

-:-

Propadanje naših starina
Mostar imade mnoge znamenitosti od kojih je najistaknutija stara ćuprija. Ova ćuprija obrasla je travom, a više smokava, došlo je već i na rod. Ovim dobiva most na romantici ali gubi na čvrstoći te bi bilo skrajnje vrijeme da se ovaj most očisti od trave a pukotine cimentiraju.

-:-
Zatvaranje radnja
Kako smo obaviješteni u glavnom se je naredba o zatvaranju radnja ćutke poslušala. Ipak su neki protuzakonito otvorili radnje te će biti globljeni. Dok se zatvaranje radnja nedjeljom rado i bez otpora snosi dotle se svi privrednici ogorčeno bore protiv zatvaranja od 12 - 2 koje mnoge vrlo u radu ometa.

-:-
Fes ili šešir

Kao odjek ankete koju je “Jugoslavenski list” dulje vremena vodio počeli su u Mostaru neki napredniji omladinci muslimani da nose šešir. Ova novotarija razno se komentariše, ali se mlađi za to nimalo ne brinu.

-:-

Izlet Sokola

Mostarsko sokolsko društvo namjerava u najkraće vrijeme posjetiti Sarajevo, Visoko, Zenicu i Travnik, U svim tim mjestima namjeravaju naši sokoli zndržati se po koji dan i upriličiti priredbe u centru kojih bi trebale biti njihove vlastite gimnastičke izvedbe. Među ovima imade više vrlo interesantnih ritmičkih igara i baletskih plesova. Naši sokoll se nalaze u odličnoj formi te se je nadati da će vrlo dobro uspjeti, što sigurno za svoj 1ijepi trud i zaslužuju.

-:-
Central-kino, Mostar
Raspored za nedelju 1. novembra

Danas se prikazuje elegantan film najljepših i najnovijih toaleta »Komedija života«, drama proslavljenog i poniženog čovjeka u 5 činova sa obljubljenom Lya de Putti, zvijezdom kinematografije, a poznate iz filma »Tamara«. U ovom filmu je raskoš, sjaj i čar divno prikazan.

Cijene obične. Početak u 6.30 i 8.30 sati.

-:-
prilozi; Mostar, 1925., Napredak, Srpske sokolice, 1920-ih

priredili: Armin Džabirov, Tibor Vrančić, Smail Špago

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen