Montag, 20. Mai 2024

Odlazak legende, kraj jedne ere – Jürgen Klopp

 








Jürgen Klopp se zagrlio sa svima koje je susreo i zapjevau serenadu za Arne Slota. Nakon toga se završila njegova era u Liverpoolu. Povodom oproštaja oglasio se i trener Gvardiola.

Nebo puno sivih oblaka natkrilo se, kao veo žalosti, iznad Anfield Roada u ponedeljak ujutro. Bilo je pravo vrijeme nakon što su Virgil van Dijk, Trent Alexander Arnold i njegova supruga Ulla već jedva suzdržali suze prethodne večeri. Uznemirujući oproštaj Jürgena Kloppa pokrenuo je cijelu porodicu Liverpoola i čak gurnuo u drugi plan istorijsku četvrtu ligašku titulu Manchester Cityja zaredom.

Uz pobjedu bez značaja od 2:0 protiv Wolverhampton Wanderersa i puno emocija, Klopp se oprostio od svog srčanog kluba nakon devet godina, 491 utakmice i osam titula. Ovo je uključivalo i završni "You'll Never Walk Alone", završni govor koji je izazivao i tugu i počast sa svih strana. Tada je Klop nestao sa rukom preko srca i crvenim džemperom s natpisom "Nikad više neću hodati sam".

Klop se skoro čak i oprostio sa titulom. Redsi su bili na vrhu tabele i nakon 30. meča, ali su na kraju završili na trećem mjestu, sa devet bodova manje od Manchester Cityja. Građani nisu ostavili ništa slučaju u pobjedi od 3:1 protiv West Ham Uniteda, u duelu na duge staze protiv Arsenala. Za Kloppa je ovo bio u najboljem slučaju marginalni aspekt u nedjelju.

Klop je sa širokim osmehom priznao da su fanovi prepjevali pesmu Beatlesa posebno u njegovu čast, prezentirali njegovo ime sa crvenim transparentima na tribinama i podigki ogromno srce u crnoj, crvenoj i zlatnoj boji. Ikona kluba je također bila počastvovana u službenoj brošuri stadiona - pa čak i na njemačkom na naslovnoj strani: "Danke, Jürgen, porodica, prijatelji i pratioci".

Klop ne gleda u budućnost sa čežnjom, već ponosno, zahvalno i optimistično. “Jedva čekam život, život nakon karijere. Sada da vidimo šta to znači za mene", rekao je Klop. Nakon intenzivnih godina sa titulom Lige šampiona 2019. kao vrhuncem, Nijemac za sada "ne želi ništa da radi".

Za Kloppa, to znači da putuje na finale “kraljevske klase”, kako bi vidio svoj bivši klub Borussia Dortmund protiv Real Madrida i odgledao nekoliko utakmica Evropskog prvenstva "tu i tamo". "A onda idem na odmor", najavio je.

Za Liverpool sada takođe počinje nova era. Navijači koje je Klopp transformisao od "sumnjivaca" u "vjernike" ne smiju gubiti samopouzdanje. “Zamislite da sljedeća sezona počinje i da ne čekate da vidite šta će se dogoditi. Pozdravite novog trenera, kao što ste pozdravili mene", zahtijevao je Klopp. Zatim je otpjevao pjesmu za svog holandskog nasljednika Arnea Slota − a publika je oduševljeno pjevala: „Arne Slot, na, na, na, na...“.

Sam Klop će ostati u Redsima kao ambasador LFC fondacije. “Sada sam jedan od vas. Ne izgleda kao kraj, više se čini kao početak. Sve će biti u redu”, rekao je Klopp i zakleo se da će Liverpul ući u novu eru. Liverpool nikada neće zaboraviti bivšeg trenera Bundeslige Mainza i Dortmunda. Klop ima legendarni status na Anfield Roadu. „Ostaćemo u kontaktu zauvijek, tokom cijelog života. To nije samo radna obaveza”, rekao je ofanzivna zvijezda Mohamed Salah na TV kanalu Sky. “Mnogo smo pomagli jedni drugima i dali smo sve da klub osvaja trofeje, a to svi vide.”









Klopp je odveo Liverpool do, između ostalog, osvajanje šampionata u Engleskoj i trijumfa u Ligi šampiona. Ali njegov rad uključuje i dramatične poraze. "Znam da smo mogli da osvojimo više", priznao je Klopp, "ali to je u redu za mene."

Kloppov kraj je gubitak za Premijer ligu. A i drugi već prijeti, jer je i Gvardiola nagovijestio oproštaj. "Realnost je da sam bliže odlasku nego ostanku", rekao je 53-godišnji Katalonac, koji ima još godinu dana ugovora u Manchesteru. „Trenutno imam osećaj, da želim da ostanem slijedeće sezone. Onda možemo razgovarati o budućnosti i tokom sezone. Ali nakon osam ili devet godina...”, rekao je Gvardiola. Preselio se na ostrvo u ljeto 2016. i od tada je osvojio mnogo trofeja u Premijer ligi, FA kupu i 2023. u Ligi prvaka.

(msn)
(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen