Dienstag, 28. Mai 2024

Prije 74 godine – Prvo sklopivo biciklo

 


Ipak, sklapalo se, koliko, toliko!

Pronalasci Engelberta Zaschke karakterisale su dvije stvari. S jedne strane, bili su nevjerovatno funkcionalni. Kao npr. „Zakrivljeni poklopac za posuđe koji se mogao koristiti kao renda i sito“, koji je registrovao kao patent 1919. godine. S druge strane, inženjer rođen u Frajburgu, Njemačka, 1895. godine, bio je pionir mobilnosti. Njegov "helikopterski avion", svojevrsni originalni helikopter, samo je jedan primjer.

Dana 26. maja 1950. Zaschka je podnio zahtjev za patent za izum koji je bio i praktičan i poboljšavao mobilnost: sklopivo biciklo, dvotočkaš sa šarkama koji se mogao sklopiti za tren oka. Tokom njegovog života – a Zaschka je umro 1955. - uspjeh je bio ograničen. Ali čovjek koji je iza sebe ostavio 82 patenta bio je ispred svog vremena.

Kao rezultat tranzicije mobilnosti, bicikli koji se u samo nekoliko potezaa mogu napraviti tako malim, da se mogu unijeti u svaki autobus sada uživaju sve veću popularnost.

A možda će uskoro doći vrijeme i za njegov sklopivi automobil. Kada je 1928. odvukao demontirani automobil do berlinskog radio tornja, kako bi pokazao koliko je njegov izum praktičan, izazvao je zabavu. Danas bi to vozilo moglo biti popularno. Jednostavno zato što nema potrebe za parking mjestom. Kako praktično.

(welt)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen