Mittwoch, 13. November 2019

Visoke ambicije: Premijera na vrhu



Najniži planini vrh savladao je kao poslijednji. Uspješnim usponom na vrh Shishapangmi sa 8027 metara visine na Tibetu, kineskoj "autonomnoj upravnoj jedinici", Nirmal Purja osvojio je svih 14 vrhova viših od osam hiljada metara na svijetu, za nešto više od šest mjeseci.

Prethodni najbolji nastup imao je Južnokorejanac Kim Chang-Ho s vremenskim rasponom od gotovo osam godina. Za razliku od Purje, Kim nije koristio kisik iz flaše. Prije godinu dana, Kim je poginuo u planinskoj nesreći.
Prvi uspješni čovjek u ovoj disciplini, Reinhold Messner, koji se na svih 14 vrhova popeo između 1970. i 1986. godine, pohvalio je ovo "jedinstveno planinarsko dostignuće" i naglasio "logističku pripremu". Purja je iskoristio, već pripremljene, uobičajene uspone i često se vraćao helikopterom u bazne logore.
„Pravedno izgleda sasvim drugačije“, primjećuje magazin „Alpin“. Purja se nedavno požalio na sve teće finansiranje podviga. Svaki uspon ga je koštao po, oko 56.000 eura.
Nisu to učestvovali samo sponzori. Projekt je omogućila i crowdfunding kampanja finansiranja putem interneta i jedna hipoteka na njegovu kuću. Delimično je Purja sa sobom vodio i brojne zainteresirane, koji su plaćali zajednički uspon.

Iznad svih granica
Svih 14 vrhova iuznad osam hiljada metara nalazi se na masivu Himalaje, od Kangchenjunga između Nepala i Indije na istoku, do Nanga Parbata na zapadu, u Pakistanu

Brojne zastave nose molitve do neba
Tibetanske molitvene zastave rasprostranjene su u cijeloj himalajskoj regiji i sada krase gotovo svaki prolaz i vrhunac. Budisti vjeruju da se molitve bolje izvode na nebo

Lav kao uzor
Riječima "Ja sam lav" Nirmal Purja potvrdio je svoju odlučnost. Fotografija ga prikazuje 22. maja na Mount Everestu, na nadmorskoj visini od 8848 metara.
(focus)

Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen