Samstag, 23. November 2019

Divlji zapad postaje ženstveniji








Žene preuzimaju komandu na mnogim farmama u SAD-u. A mit o kaubojskom šeširu i koltu doživljavaju na svoj način.

Osamdeset godina nakon što je John Wayne projurio kroz Monument Valley u čuvenom western filomu "Ringo", dvije žene na konju kreću prema Lune Low Ranchu, nekoliko stotina kilometara sjeveroistočno od Kremmlinga, Colorado. Na velikom pašnjaku se nalazi 30 njihovih goveda. Sunce je visoko na nebu. Pejzaž ovdje, na 2500 metara visine, planinski je i grub, ali opasnosti već dugo ovdje nema - osim medvjeda u šumi.
Caitlyn Taussig (33) nosi kaubojski šešir, kariranu košulju, traperice i čizme. Na smeđem kožnom sedlu visi laso. Njena majka Vicki (71) iz opreza je stavila kacigu za jahanje. Pastuh "Night Train“, „Noćni voz" odbacio ju je već drugog dana. To joj se nije tako često dešavalo. A jaše cijelog života.
Dvije žene vode porodični ranč u dolini Muddy Creek. 150 krava, osam konja, četiri mačke, dva psa. Posjeduju oko 400 hektara zemlje, a uz to zakupljuju još 400 hektara, tako da njihove krave imaju dovoljno prostora za ispašu. Već četiri godine odgovorne su za stočnu farmu. Jim Taussig, suprug od Vicki, a otac od Caitlyn, glava porodice, povukao se krajem osamdesetih. Prije nekoliko mjeseci umro je u dobi od 93 godine. Njihova kćer je odrasla na ranču i odatle diplomirala ekologiju i evolucijsku biologiju na Univerzitetu u Koloradu.
„Sada smo jedna posada sastavljena samo od djevojaka“, kaže ona. "Ja mislim da sam gazda, ali sve odluke ipak donosimo zajedno."
Caitlyn i Vicki Taussig dio su jednog pokreta. Sve više i više žena osvaja Divlji zapad. Preuzimaju farme, moderniziraju uzgoj stoke. Broj ženskih rančera se posljednjih godina neprestano povećava, na više od 1,2 milijuna u 2017. godini, prema izvještaju američkog Ministarstva poljoprivrede – a to je više od trećine svih rančera. U svom pokretu, one ne prevazilae samo zastarjele ideje o polovima, već se protive jednom od najmoćnijih američkih mitova: Divlji zapad kao dom usamljenih, šutljivih muškaraca, bijelih kauboja, junaka sa licem naboranim od vremena, kaubojskim šeširom i koltom. Žene, majke, kćeri, bez njihovog rada ni osvajanje Zapada ne bi bilo moguće, one su obezbjeđivale hranom zajednicu i obrađivale zemlju? Za njih nema mjesta u ovom mitu.
Ovakva priča je također holivudska, prvi western film „Ringo“ Johna Waynea iz 1939. godine, bio je početak legende bez presedana. Filmska industrija učinila je kauboja univerzalnim junakom, simbolom života slobode i avanture.
Jedan život muškarca, imajte na umu.
"Moram se nasmijati kad čujem priče o kaubojima kako jašu u zalasku sunca", kaže Caitlyn Taussig. "Na našem ranču mi često radimo i po mraku. Posljednje što želim učiniti je da osedlam konja i nekuda odjašem. "

Caytling Taussig je šef porodičnog ranča u Kremmlingu u državi Kolorado. Naučila je da jaše od svoje majke Vicki. Žive život, vole slobodu i život u prirodi. A muškarci sami na divljem zapadu? To je bilo samo nekada. A danas, zapad znači naporan rad.
Ove žene sebe nazivaju se kaubojskim djevojkama, jer im naziv cowgirl, kaubojke, zvuči previše ljupko.
(stern)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen