Samstag, 2. November 2019

Spektakularne slike iz svijeta životinja (1)


Dobitnici nagrada na takmičenju: "Wildlife Photographer of the Year 2019".

Po 55. put je Natural History Museum tražio i dobio najbolje fotografije iz svijeta životinja. Na konkurs je pristiglo čak 48 hiljada fotografija iz 100 zemalja. Prijave za takmičenje za 2020. godinu moguće su od 21. oktobra, do 12 decembra 2019. godine.

A ovdje dobitnici za 2019. godinu:


Thomas Easterbrook iz Velike Britanije može se ubrojiti u sretne dobitnika mlađe od 10 godina. U vrijeme odmora sa porodicom u Francuskoj pred objektiv njegove kamere pojavio se „malio golubiji rep“. U skladu sa zvukom koje pušta ova vrsta leptira, fotografija je dobila ime „Huming surprise“, zujeće iznenađenje.


Slika „Night glow“, Noćni sjaj, autora Cruz Erdmanna nastala je prilikom noćnog ronjenja u Indoneziji. Vidi se blistava velika lignja sa perajama.Novozelanđanin je dobio nagradu u starosnoj kategoriji od 11 do 14 godina.


Za sliku „Early riser“, Ranoranilac, nagradu u kategoriji od 15 do 17 godina je dobio Ricardo Marchiagni iz Italije. Jedna dželada mama sa mladunčetom snimljena je u Simien nacionalnom parku u Etiopiji. Fotografija je nastala u rano jutro, na izletu sa njegovim ocem i jednim prijateljem.


Pobjednik u kategoriji „Životinje u prirodnom okruženju“ je fotografija „Snow plateau nomads“, Sniježna visoravnan nomada, od Shangzhen obožavatelja iz Kine. Fotografija pokazuje stado antilopa u kineskom Altun Shan prirodnom rezervatu.


Ova životinja se može smatrati mravom, a ustvari je pauk. Tačnije kraba pauk, koji se izdaje za mrava. Autor je Ripan Biswas iz Indije. Životinju je primjetio u mravinjaku. Pobjednik je u kategoriji „Portreti životinja“.


Više od jedne decenije Manuel Plaickner iz Italije posmatra migracije žaba u južnom Tirolu, svakog proljeća. Njegova slika „Pondworld“, Svijet u jezeru je pobijedila u kategoriji „Vodozemci i gmizavci“, a nastala je tako što se fotograf sakrio u jezeru, kako bi snimio mriještenje žaba.


Audun Rikardsen je u svojoj rodnoj Norveškoj uspio napraviti sliku „Land of the eagle“, Zemlja orlova. Prošle su tri godine dok se zlatni orao navikao na kameru instaliranu na grani u blizini gnijezda u kome je orao obitavao. Nagrada za strpljivog fotografa u kategoriji „Pomnašanje ptica“.


Tačno, na ovom snimku je gomila hodajućih mrava. Daniel Kronauer iz SAD-a pratio je koloniju mrava kroz prašumu u Kostariki. Noću bi životinje kraljici i larvama izgradile novo sklonište od vlastitih tijela. Fotograf je za svoju fotografiju "Architektural army“, Arhitektonska vojska, svoju kamru pozicionirao samo nekoliko centimetara od gomile insekata - i time pobijedio u kategoriji "Beskičmenjaci".


Pobjednička fotografija iz kategorije sisavaca prikazuje kako puma napada jednog guanaka. Guanaco životinje pripadaju porodici deva. Snimak pod imenom „Equal match“, Ravnopravni borci, nastala je u Chileu, a autor je bio Nijemac Ingo Arndt. Inače lov pume se završio bezuspješno.

(web)

Smail Špago
(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen