Samstag, 9. November 2019

Kostarika – zeleni raj između dva okeana




Čista priroda u Srednjoj Americi
Teško da je bilo koja druga zemlja na svijetu toliko raznolika kao Kostarika: Ovdje vas mogu probuditi egzotične ptice, možete plivati sa delfinima - ili jednostavno biti zatečeni udobnošću ljenosti.


Između Pacifika i Kariba
U prevodu, ime Kostarike znači "bogata obala" - dva svjetska mora su udaljena samo 320 kilometara. Crne, ili bijele pješčane plaže, vreli vulkani, bujne prašume i gromoglasni slapovi karakterišu krajolik ove male centralnoameričke države.


Mirni i uzorni
U Kostariki nema vojske. Umjesto da sredstva ulažu u naoružanje, onoi sredstva koriste u obrazovnim i zdravstvenim programima, još od 1948. godine. U Centralnoj i Srednjoj Americi, Kostarika je stoga uzor - zemlja se smatra jednom od najnaprednijih u regiji.


U glavnom gradu San Joséu
Okružen planinskim lancem Talamanka na sjeveru i vulkanima na jugu, leži glavni grad Kostarike San José. Popularne atrakcije, uključuju klasično nacionalno pozorište na omiljenoj Plaza de la Cultura i Zlatni muzej. sa svojom impresivnom kolekcijom.


Državni cilj, Zaštita okoline
U Kostariki je zaštićeno nešto manje od trećine teritorije države, a pravo na čisto okruženje predviđeno je ustavom. Čak i danas, zemlja je gotovo u potpunosti obezbjeđena električnom energijom iz obnovljivih izvora, Od 2021. trebala bi slijediti stroga zabrana upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu.


Nacionalni parkovi iz snova
Ako želite iz prve ruke iskusiti ljepotu i biološku raznolikost Kostarike, treba posjetiti spektakularne nacionalne parkove. Prema podacima Nacionalnog geografskog društva, nacionalni park Corcovado na jugozapadu zemlje, mjesto je s "najvećim biološkim intenzitetom naše planete".


U podnožju vulkana
Na sjeverozapadu je Nacionalni park vulkana Arenal, čiji je istoimeni vulkanski krater među najaktivnijim na svijetu. Uz malo sreće posjetioci mogu vidjeti kako se dižu gusti oblaci dima ili čak da gledaju kako noću raste lava.


Jedinstvena divljina
Kostarika oduševljava ljubitelje prirode svojom nevjerojatnom biološkom raznolikošću: netaknuta džungla nudi dom mnogim životinjama, uključujući ljenivce, tapire, različite vrste majmuna i šarene leptire.


Rijetka ljepota
Čak i najveća mačka u Americi, jaguar, šulja se kroz tropske šume Kostarike. Međutim, morate imati veliku sreću pa vidjeti ovog rijetkog grabežljivca u njegovom prirodnom staništu. Šanse su veće u "Jaguar Rescue Center“, spasilačkoj stanici za povređene i napuštene životinje.


Udarani prijatelji
Za ljubitelje ptica, Kostarika je pravi raj. Tokom obilazaka možete vidjeti šarene turkane, papagaje, pelikane, ibise i sitne kolibrije, kao i ptice grabljivice poput sova i jastreba. Slušajti buku u prašumi, gdje se cvrkut ptica miješa s vikom majmuna i kreketanjem žaba.


Samo zaronite
Šareni podvodni svijet Kostarike nadahnjuje sportiste iz cijelog svijeta. Udaljeni otok Cocos nudi posebno raznolika područja ronjenja: ovdje možete susresti morske pse, kitove i delfine. Iskusni ronioci također se mogu odvažiti na Drigt ronjenje.


Hotspot za surfere
Surfera u Kostariki naliaze na najbolje uslove: Posebno u suhoj sezoni, od decembra do aprila, ugodne temperature i konstantne valove. Želite se isprvati u sportu? Možete rezervisati kurs u nekom od brojnih surf kampova.
(msn)

Smail Špago
(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen