Donnerstag, 28. November 2019

Priča o legendarnoj rock pjevačici


Od „The Best“, "Najbolji" do „What's Love Got To Do With It", "Šta ljubav treba učiniti": rock pjevačica Tina Turner je svojim izvanrednim glasom i nezaboravnim hitovima došla do svjetskog uspjeha. Njen 80 rođendan, bio je povod za kratki pogled kroz njen život i karijeru.


Da će Tina Turner, rođena Anna Mae Bullock, jednom osvojiti međunarodni muzički svijet, pjevačica u svojoj mladosti vjerovatno nikada nije ni sanjala. Njen jedinstveni glas prvi put se čuo u crkvenom zboru, u zajednici u Tennesseeju, gdje je odrasla.


Nakon razvoda roditelja i završetka srednje škole, Tina Turner se seli u St. Louis. Tamo je želila postati medicinska sestra, prije nego što je sa 18 godina upoznala Ike Turnera. Ovaj muzičar je zauvjek promjenio njen život.


Tina Turner je u početku bila samo Ikeova pjevačica u backgroundu. Ali ubrzo su se na pozornici pojavili zajedno kao Ike i Tina Turner, a također i privatno, njih dvoje postaju par. Upravo joj je on dao umjetničko ime Tina.


1960. godine rodio joj se sin Ronnie, a dvije godine kasnije Ike i Tina dolaze pred oltar. Profesionalno, stvari postaju sve bolje: pjesme poput "River Deep Mountain High" i "Proud Mary" postaju svjetski hitovi. Ali, uspeh donosi i svoje nedostatke ...


Ike se bori s problemima droge. Tina je 1976. godine podnijela zahtjev za razvod, poslije višegodišnjeg maltretiranja i nevjerstva. Uz to se odriče svih prava na zajedničke pjesme, bilo joj važno samo da sačuva umjetničko ime.


Na njenu karijeru privatna drama nije mnogo uticala. Uspješno se posvetila solo karijeri i izdaje albume „Rough”, "Grubo" (1978) i "Love Explosion" (1979). Svjetske zvijezde kao što su David Bowie i Rod Stewart posvećuju joj pažnju.


Tina Turner je 1983. godine snimila hit sa naslovom „Let's Stay Together”, "Ostajmo zajedno". Godinu dana kasnije, dolazi album „Private Dancer“, a pjesma sa tog albuma pod naslovom „What Love Got To Do With It“ još uvjek se smatra višegodišnjim favoritom. U SAD ova pjesma doslazi na prvo mjesto na top listama.


Zahvaljujući njenom glasu, naslovi poput „We Don't Need Another Hero”, "Ne treba nam drugi heroj" (1985), "The Best" (1989) ili Bondova pjesma "Goldeneye" (1995) ostaju nezaboravni, a svi postaju internacionalni hitovi. Do danas je prodala više od 100 miliona ploča.


Tina Turner konačno pronalazi sreću i u svojoj ljubavi: 1985. godine upoznaje 16 godina mlađeg muzičkog menadžera Ervina Bacha iz Njemačke – i duže prijateljstvo, se konačno pretvara u ljubav. Nakon otprilike 30 godina veze, njih dvoje u julu 2013. godine sele u Švajcarsku, gdje sklapaju brak, u kojem i danas žive. Turner uzima i švicarsko državljanstvo.


U julu 2018. godine Tinu Turner je zadesio udarac sudbine: Njen najstariji sin Raymond Craig Hill (1958-2018), kojeg je rodila u njenoj tadašnjoj vezi sa saksofonistom Raymondom Hillom, počinjava samoubistvo. "Moj najtužniji trenutak kao majka", oplakivala je javno na Instagramu.


Koncertom u Sheffieldu, Tina Turner je 5. maja 2009. godine, u dobi od 69 godina, završila svoju scensku karijeru. Za razliku od mnogih svojih muzičkih kolega, ona se iz penzije ne vraća na scenu. Sa svojim pjesmama, ona njenoj vjernoj publici stoji u sjećanju, onakva kakva je bila.
(web)
(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen