Montag, 2. Januar 2017

Reli Dakar 2017.



Reli Dakar će u svom 39. izdanju biti teži nego ikad do sada. Na startu trke u glavnom gradu Paragvaja Asuncionu, 2. januara će se naći 491 učesnik. Predviđeno je da se tokom 12 etapa preveze 8823 kilometara zemljama Južne Amerike, od uslova nesnošljive vrućine u Paragvaju i Argentini, do zimske hladnoće u visokim planinskim područjima Anda.
Cilj trke 14 januara je u Buenos Airesu u Argentini.
Dakar je u svakom slučaju najteža reli trka na svijetu. Sedam provjera će se obaviće na dionicama dugim 400 kilometara, a dvije čak na 500 kilometara, na ukupno 4093 kilometra. Šest dana učesnici će provesti na visinama većim od 3000 metara. To je veliki izazov kako za mašine tako i za čovjeka, a vrlo lako se može desiti da u takvim uslovima nestane zraka baš potencijalnim favoritima. Na startu će se naći automobili, motori, quadsi, buggyji i kamioni.
Reli Dakar se od 2009. godine vozi na području Južne Amerike, pošto godinu prije nije održan na području , zbog opasnosti od terora. Pored Argentine i Bolivije, kroz koje se reli vozio prethodnih osam godina, po prvi put se reli Dakar vozi u Paragvaju
Od samog početka reli Dakar se nalazi pod udarom kritike, zbog debate o sigurnosti, a i zbog činjenice da je na dosadašnjim relijima život izgubilo 67 vozača, novinara i gledalaca.

(izvor:focus)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen