Jedite kupus i ne bojte se za
zdravlje, stara je izreka, jer: štiti od raka, liječi upale, pomaže
mršavljenju, regulira probavu...
Kupus je jedna od najstarijih namirnica
i prvo povrće koje nam pada na pamet kad pomislimo na kuhinju naših
baka. Zbog sve veće popularnosti drugog povrća i prehrambenih
dodataka, možda više nije tako "cool", ali svakako je
odlična namirnica kako po okusu, tako i po prehrambenoj vrijednosti,
osobito u zimskim mjesecima. Stari su liječnici vjerovali da kupus
ima mjesečevu moć, jer raste uz puni mjesec, a danas znamo da
njegov glavni učinak proizlazi iz sumpora i vitamina C. Zato se
kupus smatra "supernamirnicom", koja pomaže u mršavljenju
i uklanjanju otrova iz organizma.
Stari rimski autori Katon i Varon
gotovo lirski pišu o kupusu ističući da je to "prava muška
hrana za Rimljanina, za razliku od hrane mekušaca Grka". Grafit
iz Pompeja svjedoči da su Rimljani zaista mislili da kupus
simbolizira muževnost. U antici se razvio "pravi rat"
između ljubitelja i neprijatelja kupusa, koji je tada služio kao
afrodizijak i kao sredstvo za kontracepciju, no prava "karijera"
kupusa počela je s jačanjem društvenih suprotnosti – s jedne
strane su visoka kulinarska umijeća, a na drugoj preživljavanje
siromašnih slojeva s hranom koju mogu proizvesti sami.
Kupus je kroz povijest uz kultnu,
ritualnu i kulturnu ulogu imao i političke konotacije, pa su tako
tijekom Prvog svjetskog rata u SAD-u zabranili "Sauerkraut"
i uveli novo ime za kiseli kupus, koji ne povezuju s Nijemcima, te su
ga krstili "liberty cabbage". Danas se oko izvornosti sarme
bore Mađari, Rumunji i Srbi, a možda se javi još netko.
Što god govorili povjesničari i antropolozi, u čijem je fokusu također bio kupus, riječ je o hrani koja izrazito pozitivno utječe na naše zdravlje. Brojne su studije pokazale da kupus ima zaštitnu ulogu kao i druge biljke iz obitelji krstašica (cruciferous) jer su kvalitetan izvor vitamina, minerala, vlakana, antioksidansa i drugih korisnih tvari.
Sto grama sirovog kupusa sadrži samo 26 kalorija, visoku količinu vitamina B, beta-karotena (380 mikrograma), kalcija (52 miligrama), folne kiseline (75 mikrograma), kalija (270 miligrama), vitamina C (50 mg) i vitamina E (0,2 mg). Osim toga, kupus je bogat vrijednim sumpornim spojevima, a obiluje i antikancerogenim spojem sinigrinom, koji ima jedinstvena svojstva protiv raka prostate, crijeva i mjehura.
Što god govorili povjesničari i antropolozi, u čijem je fokusu također bio kupus, riječ je o hrani koja izrazito pozitivno utječe na naše zdravlje. Brojne su studije pokazale da kupus ima zaštitnu ulogu kao i druge biljke iz obitelji krstašica (cruciferous) jer su kvalitetan izvor vitamina, minerala, vlakana, antioksidansa i drugih korisnih tvari.
Sto grama sirovog kupusa sadrži samo 26 kalorija, visoku količinu vitamina B, beta-karotena (380 mikrograma), kalcija (52 miligrama), folne kiseline (75 mikrograma), kalija (270 miligrama), vitamina C (50 mg) i vitamina E (0,2 mg). Osim toga, kupus je bogat vrijednim sumpornim spojevima, a obiluje i antikancerogenim spojem sinigrinom, koji ima jedinstvena svojstva protiv raka prostate, crijeva i mjehura.
Sadržaj vitamina C i sumpora u kupusu
uklanja otrove (slobodne radikale i mokraćnu kiselinu) koji su
glavni uzročnici kožnih bolesti i reumatizma. Kupus sprječava i
apsorpciju masnoća nakon obroka i na taj način snižava razinu
kolesterola. Tijekom žvakanja i sjeckanja kupusa oslobađaju se
izotiocijanati i indoli, tvari za koje je također dokazano da
djeluju preventivno protiv raka, čemu pridonosi i bogatstvo vitamina
C. Stoga je važno da se kupus ne smije dugo kuhati.
Svojim ljekovitim svojstvima, osobito antioksidansima, kupus povećava otpornost protiv raka. Mnoge su studije potvrdile da ljudi koji često jedu kupus rijetko obolijevaju od raka želuca, debelog crijeva, pluća i kože. Osobe koje imaju visoku razinu antioksidansa dobivenih iz prehrane rjeđe obolijevaju od koronarne bolesti, moždanog udara i katarakte.
Kupus je i prijatelj želuca. Svježi sok od kupusa tradicionalni je lijek za čir, a koristan je i svježi kupus, čiji je učinak nešto manji.
Sirovi kiseli kupus sadrži mikroorganizme korisne crijevnoj flori i stari je narodni lijek za crijeva i probavu, a pomaže i u borbi protiv skorbuta.
Sirovi kupus pomaže i kod slabokrvnosti, nesanice, depresije i anksioznosti, dok je kuhani kupus odlično sredstvo za proljetnu detoksikaciju, te jedno od najboljih sredstava protiv živčane napetosti, tjeskobe, slabosti i slabe koncentracije.
Čaša svježe iscijeđenog kupusa dnevno poboljšava opće zdravlje i vitalnost, smanjuje ili eliminira probleme s crijevima, ali i probleme respiratornog i urinarnog trakta.
Svojim ljekovitim svojstvima, osobito antioksidansima, kupus povećava otpornost protiv raka. Mnoge su studije potvrdile da ljudi koji često jedu kupus rijetko obolijevaju od raka želuca, debelog crijeva, pluća i kože. Osobe koje imaju visoku razinu antioksidansa dobivenih iz prehrane rjeđe obolijevaju od koronarne bolesti, moždanog udara i katarakte.
Kupus je i prijatelj želuca. Svježi sok od kupusa tradicionalni je lijek za čir, a koristan je i svježi kupus, čiji je učinak nešto manji.
Sirovi kiseli kupus sadrži mikroorganizme korisne crijevnoj flori i stari je narodni lijek za crijeva i probavu, a pomaže i u borbi protiv skorbuta.
Sirovi kupus pomaže i kod slabokrvnosti, nesanice, depresije i anksioznosti, dok je kuhani kupus odlično sredstvo za proljetnu detoksikaciju, te jedno od najboljih sredstava protiv živčane napetosti, tjeskobe, slabosti i slabe koncentracije.
Čaša svježe iscijeđenog kupusa dnevno poboljšava opće zdravlje i vitalnost, smanjuje ili eliminira probleme s crijevima, ali i probleme respiratornog i urinarnog trakta.
Jeste li znali?
Kupus (Brassica oleracea) jede se od
prapovijesti i smatra se jednom od najstarijih namirnica. Uzgaja se
od davnine jer su o njemu pisali još grčki i rimski pisci.
Predak kupusa ne zna se sa sigurnošću, ali pretpostavlja se da je nastao od jedne od osam divljih vrsta koje su rasle na sjevernoj obali Sredozemlja, na obalama južne Engleske, Danske i južne Francuske, a orijentalne vrste kupusa proširile su se po cijelom Balkanu.
Rimljani su jako cijenili kupus pa je književnik Katon preporučivao konzumaciju sirovog kupusa prije ručka kako bi se smanjio utjecaj alkohola i poboljšala probava. Rimljani su također vjerovali da kupus odagnava melankoliju, a koristili su ga i kao oblog za rane i različite udarce.
Kupus simbolizira dobit, korist i dobro stanje, a istodobno je simbol tvrdoglavosti.
Predak kupusa ne zna se sa sigurnošću, ali pretpostavlja se da je nastao od jedne od osam divljih vrsta koje su rasle na sjevernoj obali Sredozemlja, na obalama južne Engleske, Danske i južne Francuske, a orijentalne vrste kupusa proširile su se po cijelom Balkanu.
Rimljani su jako cijenili kupus pa je književnik Katon preporučivao konzumaciju sirovog kupusa prije ručka kako bi se smanjio utjecaj alkohola i poboljšala probava. Rimljani su također vjerovali da kupus odagnava melankoliju, a koristili su ga i kao oblog za rane i različite udarce.
Kupus simbolizira dobit, korist i dobro stanje, a istodobno je simbol tvrdoglavosti.
(slobodnadalmacija)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen