Mittwoch, 4. Januar 2017

Jedna dobra adresa u Sarajevu: Restaurant “Trattoria Uno”


Ako u Sarajevu krenete u razgovor o talijan­skim restoranima, s bilo kojim poznavaocem sa­rajevske gastro scene, gotovo sigurno će vam preporučiti trattoriu „Uno" i njihove specijalitete. Ova trattoria je jednostavno postala sinonim za dobru talijansku kuhinju i gotovo da nema ljubitelja talijanskih specijaliteta da ovamo nisu svratili barem jedanput. Ja sam redoviti gost „Trattorie Uno" prilikom boravka u Sarajevu i bez­broj sam se puta uvjerio u kvalitetu hrane koja se ovdje nudi. Vlasnik restorana. Senad Špago, je tipični primjer talijanske škole ugostitelj­stva i sve što radi zaslužuje samo pohvale. Maksimalno je uključen u rad restorana, o talijanskoj kuhinji zna go­tovo sve i ništa ne prepušta slučaju, osobito kada je riječ o nabavci namirnica, što smatra najvažnijim dijelom poslovanja restorana. Gotovo uvijek ćete ga pronaći u objektu, gdje pomaže zaposlenicima i prima goste. Sam način posluživanja, gdje se izbjegavaju formalnosti i s gostom se dogovara o njegovim željama i zahthevima, klasičan je tradicionalnim italijanskim trattoriama.
Takav način komunikacije s gostom možete pronaći u ovoj trattoriji. a prednost je što se zaposlenici ovdje gotovo nikako ne mijenjaju, te što imaju posla s gostima koji se mogu nazvati redovi­tim. Senad je veliki pobornik talijanske gastronomije i njegov objekt je jedan od pr­vih ovakve vrste u Sarajevu, ali i cijeloj državi. Postoji još od daleke 1999. godine i kroz njega su prošle goto­vo sve vrste gostiju. Ovdje ćete pronaći mlade parove, ozbiljne poslovne ljude, ali ugledne goste poput političara i diplomata. Atmosfera je izrazito intimna, što je rezul­tat prilično malog prostora u koji se smjestilo samo pet stolova. Međutim, to i jeste jedan od razloga što je svi vole.
Možda bi se sve promijenilo da pričamo o nekom većem prostoru, koji definitivno ne može ponuditi ovu toplinu i prisnost sa gostom koji sada nalazite u trattoriji “Uno”.

Kompletan interijer ima "talijanski štih" i ako bih od svih objekata koje vam preporučujem morao odabrati onaj koji me najviše podsjeća na izvorni tradicionalni tali­janski, trattoria ."Uno" spada u najuži izbor.

Kontakt: Zmaja od Bosne 45, Sarajevo, Bosna i Hercegovina, tel. +387 61 172 230






Malo, ali simpatično mjesto sa dobrom hranom
Sarajevo
Lokacija: Prošetali smo po pizerijama u gradu i za vas izdvijili jednu malu, ali slatku tajnu - Trattoriju Uno, koja već 10 godina za građane Sarajeva priprema specijalitete italijanske kuhinje.
Trattoria Uno se nalazi odmah pored hotela Bristol na Pofalićima. Restoran je veoma uočljiv na glavnoj cesti, a mali je problem nedostatak adekvatnog prostora za parking. Auto možete ostaviti pored hotela Bristol ili se jednostavno prošetajte.
Objekat: Restorančić Uno je prostorno mali s velikim prozorima koji gledaju na glavnu cestu. Unutrašnjost je uređena s nekoliko malih stolova i jednim velikim u sredini tratorije prikladnim za organizaciju večere za desetak ljudi. Bašta nije predviđena, tako da će vas ljeti hladiti postavljeni klima uređaj.
Ponuda: Kao što i samo ime kaže, Trattoria nudi gastronomske specijalitete italijanske kuhinje. Meni je na italijanskom, ali su nazivi jela poznati na našim prostorima tako da od prve možete pogoditi sastojke. Nude se raznovrsne supe, pizze i paste u kombinacijama s povrćem ili mesom u crvenom ili bijelom sosu po cijenama malo nižim nego u sličnoj vrsti restorana u Sarajevu. Od ostalih jela, nipošto ne smijete propustiti biftek s povrćem u sosu od bibera po kojem je Uno i poznat. U ponudi je lista vina iz Hercegovine te raznih bezalkoholnih napitaka.
Ambijent: Ne propustite uživati u sjajnim slikama Halila Tikveša, jednog od najpoznatijih grafičara bivše Jugoslavije, kojima su ukrašeni zidovi restorana. Trattoria odiše mirom i skladom jednog malog restorana u kojem se možete ugodno smjestiti dok uživate u svom ručku. Zeleni kockasti stolnjaci unose duh italijanske nostalgije. Stare drvene bačve od vina poredane po ćoškovima te kuhinja s otvorenom peći sazidana od crvene cigle doprinose cjelokupnom ugođaju simpatičnog talijanskog restorana.
Muzika: Muzika je u skladu s ambijentom te se u pozadini tiho čuju italijanske kancone.
Usluga: Osoblje je vrlo ljubazno i rado će vam pomoći u odabiru jela.
Cjelokupni dojam: Po broju gostiju koji su ulazili dok smo se mi gostili specijalitetima Trattorije, može se zaključiti da su više nego zadovoljni ponudom i uslugom. Solidan, «sladak» restorančić u kojem su cijene, ponuda i usluga u skladu.
(gusto.ba)




Trattoria Uno is located Ulica Zmaja Od Bosne in Sarajevo in the region of Federacija Bosne I Hercegovine (Bosna I Hercegovina). This place is listed in the Restaurant category of the Geodruid Sarajevo 2017 guide.
(geodruid.com)




Ein Italiener zum vernüftigen Preis”

Wenn man einfaches italienisches Ambiente mag eine sehr gute Trattoria mit ausgezeichneten itlienischen Speisen nicht nur Pizza und vor allem ein sehr gutes Preis Leistungsverhältnis“.

Dies ist ein gemütliches, süß Restaurant mit einer guten Lage, direkt neben dem Hotel Bristol. Wenn Sie also hier sollte man auf jeden Fall versuchen Sie es hier. Das Essen ist lecker und die Preise erschwinglich sind. Der Fisch und Fleisch frisch sind. Ich persönlich finde die Lasagne. Die Portionen sind ziemlich groß. Der Eigentümer war nett und hilfsbereit...“.

(tripadvisor.de)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen