Montag, 23. Januar 2017

Crni luk (Allium cepa)


1. Jača imunitet;
2. Snažan čistač pluća;
3. Pomaže rad i oporavak jetre;
4. Snažno anti-kancer dejstvo;
5. Snižava nivo šećera u krvi;
6. Reguliše i popravlja rad probavne mikroflore;
7. Razlaže trigliceride u krvi;
8. Snižava krvni pritisak;
9. Snažan čistač organizma;
10. Ima protivoupalno dejstvo;
11. Poboljšava zdravlje zglobova;
12. Poboljšava zdravlje usne duplje (i zuba);
13. Pospješuje zdravlje kože i daje joj sjaj;
14. Odbija insekte i vaške...
I jos mnogo, mnogo toga...

Luk je pun hranljivih sastojaka, vitamina C, vlakana, smanjuje rizik od raka, dobar je za rad srca i ima antiupalno dejstvo.
Malo ljudi zna i da se najviše nutritijenata krije u spoljnim slojevima luka, pa kada ga gulite, vodite računa da uklonite samo prvi sloj kore.
Smeđi luk ima najjači ukus i sjajan je u pripremi čorbica, soseva i kao prilog uz meso. Najbolji ukus izvući ćete ako ga duže pripremate. Bogat je sumporom i šećerom i zato je najbolji izbor za karamelizovanje.
Sladak luk je relativno jakog ukusa, najbolji je u prženim jelima i sjajan izbor da se od njega prave pohovani kolutići.
Ljubičasti luk ima blag ukus i najbolji je izbor za sirovu konzumaciju. Sjajan je kada ga samo nasjeckate i ubacite u salatu.
(zdravlje)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen