Donnerstag, 27. August 2015

Uz put - Ličko polje, vrh Zir






Putujući autocestom od Zagreba ka moru, naravno, i obrnuto, mora se proći kraj uzvišenja zvanog Zir, usred Ličkog polja. Nekoliko tratkih tekstova i fotografija sa interneta.


Svatko tko je prolazio autocestom prema Jadranu sigurno je primjetio markantno brdo u Ličkom polju, odmah kraj autoceste nedaleko od izlaza Gornja Ploča, odnosno Sveti Rok. Brdo nazvano Zir čiji vrh se izdiže na 850 metara nadmorske visine pruža se u smjeru zapad – istok s time da je istočna strana oštro odrezana dok je zapadna polegnuta i po njoj se relativno lako stiže do samog kamenog vrha. Zir izgledom pomalo podsjeća na čuveni Half Dome u američkom Yosemite nacionalnom parku, za koji bi se moglo reći da je svojevrsna Meka američkih (i ne samo američkih) pejzažnih fotografa. 

Dieser markante Berg liegt im südlichen Gebiet der Landschaft Licko polje auf Höhe der Autobahnausfahrt Gornja Ploca. Östlich des Naturparks Velebit ragt er aus einer an Karl May Filme erinnernde Hochebene empor. Wer auf der Rastanlage Zir einen Stopp einlegt erblickt ebenfalls diese markante Erhebung jenseits des Velebit.
Trotz etlicher Kartenunterlagen konnte ich dem Berg noch keinen Namen zuordnen, jedoch aber die Höhenangabe 852 m.

Brdo Zir u Ličkom polju nedaleko od Velebita, privlači poglede svojom kamenom glavom. Otvorenost prostora i širina kadra ovdje nam prenose osjećaj veličine pejzaža u kojem mi kao pojedinac koji gledamo taj kadar postajemo sitni i skromni. Znamo da je Velebitski lanac dug, visok i često i opasan za ljude. Oblaci koji su se rasprišili preko cijelog neba govore nam da i od visokih uvijek ima viših, a brdo Zir pak nas svojim oblikom mami i zove da ga promatramo kao pitomo brdašce nasuprot moćnog Velebita. Glavna emocije na ovoj panorami su zadivljenost širinom prostora, očaranost ljepotom prirode i želja za istraživanjem.




Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen