Montag, 17. August 2015

Košarkaški kadeti - Bosna i Hercegovina prvak Evrope!




Kadetska reprezentacija Bosne i Hercegovine napravila je historijski uspjeh osvojivši naslov prvaka Evrope, nakon što je večeras u Kaunasu u finalu pobijedila domaću selekciju Litvanije sa 85:83.
 Nakon velikih pobjeda u četvrtfinalu protiv Nijemaca i sinoć u dramatičnom polufinalu protiv Španaca, izabranici selektora Josipa Pandže su ispisali historiju bh. košarke pobjedom protiv vršnjaka iz Litvanije u finalu Eurobasketa. Dvorana u Kaunasu je bila ispunjena gotovo do posljednjeg mjesta, a na tribinama su bile same legende litvanske košarke, među kojima se našao i Arvydas Sabonis. Tu se našla i gotovo cijela seniorska reprezentacija Litvanije.
Džanan Musa je pružio nezaboravnu partiju u dresu naše reprezentacije. Musa je postigao čak 33 poena, uz osam skokova i sedam asistencija. Čampara je postigao 23 koša, dok je 10 dodao Čerkezović. Kod Litvanaca su najbolji bili Velička sa 14 koševa, dok je Vasiliauskas ubacio 12.
Za najboljeg igrača turnira proglašen je Džanan Musa, a pored njega, u timu prvenstva našao se još jedan član naše reprezentacije, Njegoš Sikiraš.
Za najveći uspjeh bh. košarke su zaslužni Đaković, Alikadić, Mutić, Janković, Barukčija, Kočić, Sikiraš, Čerkezović, Čampara, Musa, Ovčina, Mirković i selektor Pandža.
Treće mjesto na ovom Eurobasketu za igrače do 16 godina je osvojila selekcija Turske, koja je danas u utakmici za bronzu pobijedila Španiju sa 83:72.
(novasloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen