Freitag, 21. August 2015

Uoči “Festivala Ilidža” 2015.


Festival je podijeljen na dvije večeri - prva je predviđena za takmičare, nove nade bh. muzičke scene, a druga noć, revijalna gdje će se pojaviti doajeni sevdaha

Malo podsjećanje na prošlost i tradiciju „Festivala Ilidža” vodi nas u davnu 1964. godinu kada
je održan prvi Festival narodnih pjesama i igara Ilidža '64. Safet Isović, Slavka Petrovska, Beba Selimović, Zaim Imamović, Nada Mamula, Hanka Paldum, Haris Džinović,
Šaban Šaulić, Toma Zdravković, Dragan Živković Tozovac, Meho Puzić, Zehra Deović,
Miroslav Ilić, Nedžad Salković, Hamid Ragipović Besko... Samo su neka od izmena
koje je iznjedrio ovaj festival.
Godine su prolazile, Festival je stekao izuzetnu popularnost i značaj u svijetu narodne muzike
a svjedoci smo da je do danas uspio zadržati interesovanje javnosti i sigurno je to pokazatelj
kvaliteta i jedinstvenosti ove manifestacije.
Ove godine održat će se 21.i 22. avgusta u Velikom parku Ilidža ispred hotela Austrija od 20.00 sati, a Općina Ilidža kao tradicionalni organizator i nosilac organizacije dosadašnjih ilidžanskih festivala odlučila je pripremu, organizaciju i realizaciju kulturno-muzičke manifestacije Festival “Ilidža 2015. godine” povjeriti Hayat TV-u.
Festival je podijeljen na dvije večeri - prva je predviđena za takmičare, nove nade bh. muzičke scene, a druga noć, revijalna gdje će se pojaviti doajeni sevdaha koji nastoje očuvati kulturnu baštinu BiH,

Stručni žiri u čijem sastavu  će biti Vehid Gunić, Nedžad Salković, Benjamin Isović, Hanka Paldum i Lana Pačuka   svojim glasovima odredit će ko će biti pobjednik Ilidžanskog festivala  2015. godine.
Takmičit će se Semir Hasić, Adnan Nezirov, Džana Ljuca, Ifeta Behmen, Šaćir Ameti, Šerif Ćosić, Adan Mulahasanović, Slađa Hodžić, Nesib Delibegović, Afan Smajlović, Abid Sakalaš i Ivan Grubešić, Zijad Klopić, Asim Brkan i Anel Čorda.

U revijelnoj noći  „Čuvari tradicije“ gosti će moći uživati u pjesmama Mirze Šoljanina, Seje Pitića, Merime Njegomir, Muharema Serbezovskog, Anide idrizović, Deniala  Ahmetovića, Nedžada Salkovića, Hanke  Paldum, Zore Dubljević, Harija Varešanovića, Elvire Rahić, Orhana Čakmaka, Bahrije Hadžialić, Arifa Alajbegovića ,Armina Muzaferije,Kemala Hasića i Ljubice Berak.

Općina Ilidža i Hayat TV imaju isti cilj, a to je vraćanje historijskog sjaja „Ilidžanskom festivalu” koji u svima nama budi nostalgiju za lijepim vremenima, a vjerujemo da će i ovogodišnji festival ponuditi nova imena u muzičkom stvaralaštvu BiH.




Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen