Freitag, 21. August 2015

Atletika se vraća u „ptičije gnijezdo“





Svijet će se ponovo sastati u Pekingu. Od 22. do 30. avgusta, u ovom gradu će se održavati takmičenja na Svjetskom prvenstvu u atletici.
Po prvi put nakon 2008. godine, sve oči će ponovo biti usmjerene ka „ptičijem gnijezdu“, Olimpijskom stadionu na kome je bio priređen program otvaranja kakav do tada nikada nije viđen. Najbrži atletičari svijeta ponovo će nastupati na stadionu, na kome je Usian Bolt 2008. godine postavio jedan zadivljujući svjetski rekord. „Ptičije gnijezdo“ je već duže vremena jedan od znakova raspoznavanja Pekinga.
U Kini ćemo gledati i trojicu naših atletičara. Uz bacače kugle, Hamzu Alića i Kemala Mešića, najviše pažnje privlači nastup Amela Tuke, sjajnog srednjeprugaša, koji je ove godine najbrži čovjek svijeta na 800 metara. Posebno ćemo pratiti našeg Amela Tuku, koji će imati istorijsku šansu da osvoji jednu od medalja na ovom Svjetskom prvenstvu, a uz njega ćemo pratiti i ostale predstavnike BiH i regiona.
Kvalifikacijske trke na 800 metara na programu su prvog dana takmičenja 22. avgusta, dan kasnije je polufinale, a finalna trka je 25. avgusta u 14,55 sati po našem vremenu.
Kvalifikacije u bacanju kugle, u kojim će nastupiti Mešić i Alić na rasporedu su 23. avgusta u jutarnjim satima, a finale, istog dana, u popodnevnim satima u 13,30 sati.
Smail Špago
novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen