Montag, 31. August 2015

Vedra jesen Zvezde i Veleža, 1972/73



Tekst Rajka Mitića, nekadašnjeg reprezentativca, i saveznog selektora, sa analizom jesenjeg dijela prvenstva u sezoni 1972/73 godine, iz prethodnog priloga, objavljen je 18. decembra 1972. godine.

Za podsjećanje: U zadnjem kolu jesenjeg prvenstva Velež je kao gost savladao Vojvodinu u Novom Sadu sa 2:1, golovima Salema Halilhodžića i Vukoja.
Velež je tada igrao u sastavu: Marić, Ristić, Prskalo, Čolić, Glavović, Pecelj, Čorluka, S. Halilhodžić, Bajević, Vladić, Vukoje

Izvod iz teksta Rajka Mitića:

«U nedelju je najzad odigrano i sedamnaesto, poslijednje kolo jesenje sezone državnog prvenstva za 1972/73 godinu. Klubovi su ovog puti Igrali nešto duže  nego što su planiirali Doduše to nikakvi novi­na nije,. jer se i ranije događalo da se prvenstveni termini pomjera­ju zavisnoo od potrteba i interesa nacionalnog tima.

U toku prvenstva najmanje oscilacija u formi i rezultatima bilo je kod vodećih timova Crvene zvezde i Veleža. Crvena zvezda je doživjela samo dva poraza, u trežem kolu sa Željezničarom u sarajevu i u nedelju sa Hajdukom u Splitu. Sve ostale susrete riješila je u svoju korist, a četiri, od kojih samo jedan kod kuće, riješila je u svoju korist.
Velež je što se tiče poraza u prednosti nad «crveno-belima». Izgubio je samo jedan susret, ali je više mečeva odigrao nerješeno. Kod kuće je sve utakmice, izuzev jedne, riješio u svoju korist, na strani igrao sve neodlučno. Čak i protiv Zvezde u Beogradu, kojoj je to jedini nerješeni ishod na svom terenu. Treba napomenuti da je Velež u Mostaru prepustio bod samo Dinamu, i to na utakmici koja je završena prije isteka 90 minuta zbog nestanka struje na stadionu.
Ukoliko Velež, što je moguće očekivati, i zaostali susret sa Slobodom riješi u svoju korist, kraj jesenje sezone zateći će dva vodeća tima na istim pozicijama, uz malu prednost Crvene zvezde u gol razlici. U bodovima, biće to mrtva trka, koja najavljuje zanimljiv rasplet u nastavku prvenstva. Ukoliko i tada oba tima nastave sa ovako kvalitetnim igrama, sa standardnom formom, koju su prikazali ove jseni, budućeg šampiona možemo već sada vidjeti u jednom od njih».

Završna napomena: Velež je 24. decembra 1972. godine pod Bijelim Brijegom odigrao 0:0 sa Slobodom. Na kraju sezone 1972/73 zauzeo je drugo mjesto.


(fotosi iz knjige: Velež u Prvoj saveznoj ligi, Enesa Vukotića)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen