Sonntag, 23. August 2015

Jasenko Đorđević: Umjetnost na vrhu olovke







Bosanskohercegovački skulptor transformiše vrhove olovaka u jedinstvena umjetnička djela.
Skulpture koje se mogu vidjeti u foto galeriji napravio je Jasenko Đorđević. On je cijenjeni i nagrađivani bosanskohercegovački kipar, rođen 1983. godine u Tuzli, koji vrhove olovaka pretvara u neprocjenjiva umjetnička djela. Koristeći X acto nož i sitna dlijeta, umjetnik stvara skulpture u grafitu, što je izbor njegovog umjetnikog izraza.
„To je, u isto vrijeme, i teško i krhko. Mora se biti vrlo oprezan kada se radi sa grafitom, jer najmanji nedostatak pažnje dovodi do pucanja”, kaže Đorđević.
Ova misaono-izazovna umjetnička djela govore sama za sebe. Zapanjujuće je kako ljudsko biće može biti kreativno i koliko ljudi pri sebi ima sklonosti za umjetnost. Čini se kako su danas djeca obeshrabrena da provode neku „zanimaciju“, koja bi ih odvela u neku „neozbiljnu“ vrstu umjetnosti, umjesto, kako im se najčešće govori, da uče ozbiljnije predmete u školi, kao što su matematika i nauke, i kako samo na taj način mogu dobiti neki posao, što god to da značilo.
„Upravo to je razlog da se ovako nešto i vidi i podijeli“, riječi su sa stranice „Collective evolution“, koja je predstavila umjetnička djela Jasenka Đorđevića.
Smail Špago
novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen