Freitag, 21. August 2015

Podsjećanje na prošlost i tradiciju Festivala narodne muzike Ilidža






Malo podsjećanje na prošlost i tradiciju ovog Festivala vodi nas u davnu 1964. godinu kada je održan prvi Festival narodnih pjesama i igara Ilidža '64. Safet Isović, Slavka Petrovska, Beba Selimović i Zaim Imamović samo su neki od izvođača koji su pjevali na otvorenoj pozornici pred osam hiljada posjetilaca za tri večeri Festivala.

Godinu ranije je održan susret izvođača i pjevača narodne muzike Ilidža '63., koji je imao karakter probe i ispitivanja pulsa publike. Na osnovu toga je i odlučeno da to postane trajna manifestacija.

Godine su prolazile, Festival je stekao izuzetnu popularnost i značaj u svijetu narodne muzike o čemu govori i 1.600 000 prodatih ploča sa Festivala 1969. godine ili 500 prijava za Festival Ilidža 1972., kao i neka od imena koja su obilježila narodnu muziku poput Zaima Imamovića, Nade Mamula, Nedeljka Bilkića, Bebe Selimović, Safeta Isovića, Zore Dubljevic, Muhameda Mujkanovica, Dragana Živkovića Tozovca, Mehe Puzića, Zehre Deović, Miroslava Ilića, Nedžada Salkovića, Zekerijaha Đezića, Hamida Ragipovica, Hanke Paldum, Harisa Džinovića, Šabana Šaulića, Tome Zdravkovića i mnogih drugih izvođača, ali i autora koji su legende narodne muzike.

Ilidžanske pjesme se i danas pjevaju, a stižu i nove nade i nove pjesme.


(fotosi:youtube)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen