Montag, 26. Januar 2015

Mostar, još jedna obnova

Ode i stari Kantarevac
fotosi facebook
 


Stigla lova iz Japana za obnovu Kantaravca. Kažu moglo bi biti love i  za završetak izgradnje sportske hale, koja se gradi ko Skadar na Bojani, ima jedno 30 godina.


Novi Kantarevac će donijeti nove, savremene uslove, u skladu sa novim vremenom. Bez obzira na sve to, sa sadašnjim Kantarevcom odlazi dio nekadašnje duše Mostara, kada se čitavo ljeto žurilo, od svakuda, pa čak i sa mora, da se stigne na malonogometni turnir uvečer, na Kantarevcu. Pa onda rukomet, i muški i ženski, dok se još igralo vani. RK Velež, na pragu Prve lige, RK Lokomotiva, rukometne prvoligašice, sa čuvenim turnirom, u nevakat, za 29. novembar, a vani. Na turniru sama elita ondašnjeg ženskog rukometa, od Radničkog iz Beograda, do Podravke iz Koprivnice. Pa košarka. KK Lokomotiva, Mostarski divovi. Članovi Republičke lige.


Sa Kantarevca su se u vrhunski svijet sporta u svijetu vinuli Dražen Dalipagić, Bruno Soče, Jasna Merdan, Noka Serdarušić, Baka Slišković, i još čitav niz mostarskih imena, koji su ime grada Mostara pronosili širom svijeta od Olimpijada do Svjetskih prvenstava. Spisak bi svakako morao biti puno duži, ali sam se ovdje zadržao na samo nekoliko imena koja su mi iz prve pala na pamet.


Kantarevac je bio mjesto gdje su se održavali koncerti najpopularnijih muzičkih grupa onog vremena, Indexi, Korni grupa, Dubrovački trubaduri, Siluete, Bijelo Dugme, pa Pjesma ljeta, putujući muzički festival.


Kantarevac je bio mjesto održavanja godišnjih sletova, tamo u maju, za Dan mladosti.


Žal za Kantarevcom je naravno žal i za vremenom, koje je bilo i prošlo i nikada se neće vratiti.


Novim generacijama puno uspjeha i sličnih trenutaka. Vjerovatno će i ove nove generacije o ovom novom Kantarevcu nekada pričati, kao i mi sada o starom.


Samo uz jedan izuzetak, na starom Kantarevcu je bio čitav Mostar. Zajedno.


 


Bez podjela i bez izuzetaka.


 


Smail Špago

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen